Ted Cruzin tempuista on noussut raivo – Trump haluaa uusintavaalit

Miljardöörisijoittaja Donald Trump ei tunnusta tappiotaan Iowan osavaltiossa.

Kampanjatilaisuudessa Little Rockissa Arkansas’ssa Donald Trump väitti saaneensa eniten kannatusta Iowan vaalikokouksissa. Trumpin mielestä Teksasin senaattori Ted Cruz rikkoi kampanjoinnin sääntöjä. Trump on vaatinut joko uusintavaaleja tai sitten Cruzin tuloksen hylkäämistä.

Trump on uudella hyökkäyksellään Cruzia vastaan tehnyt itsestään jälleen ykköspuheenaiheen Yhdysvalloissa ennen New Hampshiren esivaaleja, jotka pidetään ensi tiistaina. Median huomion kiinnittyessä Trumpiin ja Cruziin, Iowan todellinen voittaja, kolmanneksi sijoittunut Floridan senaattori Marco Rubio on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Cruzin mielestä Trump ”on seonnut” ja saattaisi tullessaan valituksi presidentiksi esimerkiksi päähänpistona päättää pudottaa ydinpommin Tanskan päälle.

Toisaalta, Trump ei ole aivan yksin kyseenalaistaessaan Cruzin toimintatavat Iowassa. Ensin Cruz onnistui suututtamaan neljänneksi vaalikokouksissa sijoittuneen eläkkeellä olevan aivokirurgin Ben Carsonin. Cruzin kampanjaväki levitti Iowassa vaali-iltana kokouspaikoilla ja Twitterissä viestiä, että Carson olisi jättäytymässä pois kisasta.

Vaalikokouksia seuraavana päivänä Cruz pyysi anteeksi kampanjaväkensä toimintaa. Carsonille anteeksipyyntö ei riittänyt, vaan hän sanoi, että amerikkalaiset ovat kyllästyneitä temppuihin.

Cruzin kampanjalle Carson suututtaminen on takaisku, sillä heillä on osin päällekkäinen kannattajakunta uskonnollisessa oikeistossa. Carson on myös laajasti republikaanien piirissä pidetty, päivänpolitiikan ulkopuolinen hahmo, jota vastaan muut ehdokkaat eivät ole juurikaan hyökänneet.

Suurin kohu kuitenkin nousi Cruzin kampanjaväen iowalaisille lähettämistä virallisen näköisistä kirjeistä, joissa varoitetaan rikkomuksista. Kirjeissä nimettiin alueella asuvia henkilöitä ja väitettiin heidän osallistuneen heikosti vaalikokouksiin. Paikallisten mukaan samannäköisiä aitoja virallisia kirjeitä on toisinaan lähetetty kotiin.

Iowan osavaltion korkein virkamies Paul Pate tuomitsi Cruzin kampanjan lähettämät kirjeet jo ennen kokousten alkamista hänen virastonsa nimissä tehtynä vääränä toimintana.

Trump on sanonut, että hän todennäköisesti nostaa oikeusjutun Cruzin toiminnasta Iowassa.

Seuraavana esivaalikierroksella on vuorossa New Hampshire ensi maanantaina. Iowan tappio ei ole heikentänyt Trumpin ylivoimaista kannatusta osavaltiossa. Ensimmäisen Iowan vaalikokousten jälkeen tehdyn Massachusetts Lowellin yliopiston ja 7Newsin tekemän mielipidemittauksen mukaan Trumpin kannatus on 38 prosenttia. Curzin kannatus on 14 prosenttia ja kolmantena on Rubio 12 prosentin kannatuksella.

Iowan vaalikokousten jälkeen presidenttiehdokkuuden tavoittelusta ovat luopuneet Mike Huckabee, Rand Paul ja Rick Santorum.

Kommentit