LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

TE: Sähköautojen latauksessa piilee yllätys taloyhtiöille

Joitakin taloyhtiöitä voi odottaa kokonaisvaltainen sähköremontti.

Sähköautojen latauspisteet saattavat tulla taloyhtiöille arvioitua kalliimmaksi, uutisoi Talouselämä.

Pahimmillaan sähköautojen lataamiseen tarvittava suurjännitteinen sähköverkko voi maksaa taloyhtiölle toista sataa tuhatta euroa.

Kiinteistöliiton neuvontainsinööri Matts Almgrénin mukaan remontti voi olla edessä, mikäli taloyhtiössä on yli viisi sähköautoa. Ensimmäiset autopaikat ovat halvempia, Almgrénin mukaan noin 1000–2000 euroa per autopaikka.

Sähköautojen yleistyessä sähköremontti koskee suurinta osaa taloyhtiöistä, sillä lisääntyneeseen sähköntarpeeseen ei ole varauduttu edes muutamia vuosia sitten rakennetuissa asuinrakennuksissa. Varsinkin vanhemmissa taloyhtiöissä ongelmat tulevat vastaan kapasiteetissa.

Mahdollinen sähköremontti on kiinteistöliiton tuoreen tulkinnan mukaan tavanomainen uudistus, johon riittää asunto-osakeyhtiölain mukaan enemmistön päätös. Tällöin taloyhtiö voi päättää ottaa sähköautojen lataukseen tarvittavan kartoituksen, mahdollisen remontin ja latauspisteet hoidettavakseen, jolloin kustannukset jaetaan kaikkien osakkaiden kesken.

Valtio-omisteinen asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on vuodesta 2018 myöntänyt avustuksia latausinfran rakentamiseen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt