X
SULJE MAINOS
Ruokavirasto Helsingin Viikissä. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

TE: Ruokavirasto salasi terveydelle vaarallisen tuotteen myyntipaikat

Julkisoikeuden professorin mukaan salauspäätös on perusteeton ja ”outo”.

Ruokavirasto tiedotti syyskuun lopussa, että suomalaisille kaupatuissa D-vitamiinivalmisteessa on jäämiä etyleenioksidista, joka luokitellaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Urticalcin-D-tuotetta on myyty elokuusta 2020 koko maassa terveystuotekaupoissa ja joissain tavallisissa vähittäismyymälöissä.

Talouselämä pyysi Ruokavirastolta tietoa siitä, mitkä yritykset ovat myyneet ongelmalliseksi katsottua tuotetta. Ruokavirasto kieltäytyi paljastamasta yritysten ja kauppaketjujen nimiä, koska sen mukaan asiassa on kyse ”yksityisestä liikesalaisuudesta”.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilaisen mielestä tieto tuotetta myyneistä yrityksistä ei voi olla liikesalaisuus.

– Kuluttaja voi itse havainnoimalla todeta, onko jälleenmyyjällä tuotetta myynnissä. Tuskin jälleenmyyjä kieltäytyy tätä kertomasta tuotteen myyjän liikesalaisuuden vuoksi, Voutilainen sanoo Talouselämälle.

Hän huomauttaa myös, että jos tuotteen jälleenmyyjä olisi liikesalaisuus, ei jälleenmyyjä voisi markkinoida tuotetta näkyvästi.

– Koska kysymys on yhden tuotteen jakelukanavasta, ei se paljasta myyntimääriä tai laajemmin asiakassuhteita, joita yrityksellä on. Tässä kohden näyttää jo mielikuvitus nousevan epäasiallisella tavalla asiakirjajulkisuuden arviointiin vaikuttavaksi seikaksi päätöksen perusteluissa, Voutilainen arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt