Suomalaiset perivät viime vuonna 6,7 miljardia euroa. Summa on ollut kasvussa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

TE: Ongelmataloista halutaan eroon jopa henkilöauton hinnalla

Tuleva perintö voi tietää monelle pelkästään huolia.

Perintökiinteistöjä ja -taloja myydään nyt pois jopa muutaman tuhannen euron pilkkahinnalla, Talouselämä kertoo.

Syynä on haja-asutusalueiden kiinteistöjen arvojen voimakas lasku. Vaikka perintöjen koon ennustetaan lähivuosina merkittävästi kasvavan, erkanevat kaupungista ja maalta perittävien kiinteistöjen arvot entistä enemmän toisistaan.

Maantieteelliset erot näkyvät perinnöissä jo nyt. Helsingissä verotettujen perintösummien mediaani oli viime vuonna 17 000 euroa ja Espoossa 19 000 euroa. Juvalla ja Savonlinnassa perinnöt jäivät lähes puoleen tästä. Kainuun pikkukunnissa perinnöt jäivät 4 000–6 000 euroon.

Kiinteistöjen arvojen lasku ei kuitenkaan koske enää pelkästään Itä- ja Pohjois-Suomea, vaan ylitarjontaa taloissa on esimerkiksi suurempiin kaupunkeihin liittyneiden kuntien vanhoissa keskuksissa. Kiinteistökolmion kiinteistömyyjä Esa Mattilan mukaan tällaisilla alueilla talokauppaa jarruttaa entisestään pankkien suhtautuminen. Ne eivät halua lainoittaa vanhoja taloja eivätkä ne useinkaan kelpaa lainan vakuudeksi.

– Hinnat ovat painuneet älyttömän alas. Ostajiakin olisi, mutta pankit eivät oikein enää anna lainaa näihin kohteisiin. Jos kuntotarkastuksessa ilmenee jotain, pankin on helppo evätä rahoitus, Mattila kertoo TE:lle.

Sivukylät tyhjenevät keskellä myös Etelä-Suomea. Kainuussa ja Savossa huonoimmat taloista polttaa joskus paikallinen vapaapalokunta harjoituskohteina.

Perunkirjoituksia ja perinnänjakoa tekevän asianajaja Kai Rissasen mukaan todellisia ongelmakiinteistöjä myydään nyt henkilöauton hinnoilla.

– Hinta pitää vain polkaista niin alas, että talosta päästään irti. Se myydään 5 000 tai 10 000 eurolla purkukuntoisena. Kyllä markkinalta yleensä lopulta löytyy ottaja, Rissanen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt