Kansanedustaja Elina Lepomäki. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

TE: Nämä kolme asiaa Elina Lepomäki korjaisi työmarkkinoilla

Kansanedustajan mielestä Suomen jäykät työmarkkinat kaipaavat aktiivimallia perusteellisempaa reformia.

Kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) mielestä aktiivimalli on pintaraapaisu tilanteessa, jossa ongelmat ovat paljon syvemmällä.

Talouselämä-lehdessä Lepomäki luettelee kolme asiaa, mitä pitäisi tehdä.

– Ensimmäinen on ansioturvareformi, jossa ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluisi kaikille siinä suhteessa kun on maksettu työttömyysvakuutusmaksua. Se kohtelisi pienyrittäjiä ja pätkätyöläisiä nykyistä paremmin, Lepomäki sanoo.

– Toinen asia on työmarkkinoiden paikallisen sopimisen lisääminen, joka lisäisi työmahdollisuuksia, Lepomäki jatkaa.

– Kolmas on laajempi sosiaaliturvaremontti. Itse kannatan perustilimallia, joka on sovellus perustulosta. Se on sosiaaliturva, jossa on enemmän portaita ja ihmisellä itsellään enemmän harkintavaltaa siihen, tarvitseeko hän sosiaaliturvaa.

Lepomäen mukaan työttömyysturvan aktiivimallissa on huonoa se, että Suomessa on yhdet maailman jäykimmistä työmarkkinoista, ja siksi monien kohdalla on Lepomäen mielestä kohtuutonta odottaa, että henkilö yhtäkkiä keksisi itselleen työpaikan tai ryhtyisi yrittäjäksi.

Lisäksi ongelmana ovat kannustinloukut.

– Pelkästään y-tunnuksen omistamisella pystyy riskeeraamaan itseltään kokonaan sosiaaliturvan. On kohtuutonta odottaa, että ihminen pistäisi lyhyttä työkeikkaa varten esimerkiksi elinkeinonharjoittajan aseman pystyyn. Voi olla, että seuraavassa tarkastelussa todetaan, että hän on yrittäjä eikä oikeutettu työttömyysturvaan, Lepomäki sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt