TE: Kasvattaako EKP osto-ohjelmaansa?

EKP:n uskotaan muuttavan osoto-ohjelmaansa etupainotteisemmaksi, kertoo Talouselämä.

EKP:n pääjohtaja Mario Dragh sanoi tammikuun lopulla, että keskuspankin on välttämätöntä uudelleenarvioida rahapolitiikkaansa. Ensi viikon torstaina Dragh aikoo pitää asiasta lehdistötilaisuuden.

Käytännössä rahapolitiikan uudelleenarvioiminen tarkoittaa sitä, että EKP lisää elvytystoimiaan. Mikäli niin ei tapahdu, on kyyti markkinoilla jälleen kylmää.

Varainhoitotalo Alfred Bergin taktisesta allokaatiosta vastaava johtaja Jonas Olavi uskoo EKP:n muuttavan osto-ohjelmaansa etupainotteisemmaksi.

– Odotan EKP:n kasvattavan kuukausittaista osto-ohjelmaa 80 miljardiin nykyisestä 60 miljardista ja mahdollisesti laajentavan ostettavissa olevien sijoituskohteiden valikoimaa. Se on vähintä, mitä heidän pitää tehdä, Olavi sanoo.

Markkinoilla pidetään myös mahdollisena, että EKP laskisi talletuskorkoa edelleen. Tällä hetkellä se on -0,30 prosenttia.

– Sanoisin, että on 55 prosentin todennäköisyys, että EKP yllättää positiivisesti. Markkinat voivat kuitenkin hinnoitella sen jo etukäteen, jolloin kurssireaktio voi jäädä vaisuksi.

Kommentit