Muun muassa peliala kärsii suuresta osaajapulasta. Kuva peliyhtiö Supercellin tiloista Helsingissä 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

TE: Hallituksen toimet erityisosaajien hyväksi väärään paikkaan

Lisää henkilöstöä on luvattu te-toimistoihin. Luvat kuitenkin käsitellään Migrissä.

Huippuosaajien rekrytointia Suomeen haittaava pitkä oleskelulupaprosessi uhkaa Talouselämän mukaan venyä, koska hallituksen ­lisäpanokset kohdentuvat te-toimistoihin, eivät Maahanmuuttovirastoon Migriin.

Tänä vuonna ulkomaisille it-ammattilaisille ja muille erityisalojen osaajille tarkoitetuttujen erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittelyaika on venähtänyt Migrissä keskimäärin 52 päivään ensimmäisten lupien kohdalla. Viime vuonna käsittelyaika oli vain puolet tästä.

Pullonkaula johtuu Migrin ylijohtajan Jaana Vuorion mukaan resurssipulasta. Migrin pitäisi rahoittaa toimintansa hakemusten käsittelymaksuilla, mutta ne kattavat vain 75 prosenttia tarpeesta.

Hallitus on luvannut oleskelulupien käsittelyyn te-toimistoihin lisää henkilöstöä tänä ja ensi vuonna. Nykyisessä mallissa lisäresurssit eivät kuitenkaan helpota suoraan erityisosaajien asemaa, sillä heidän oleskelulupansa käsitellään vain Migrissä.

Vuorion mukaan Migrin rahoitus pienenee ensi vuonna kokonaisuudessaan, ja maahanmuuttoyksikön 320 työntekijästä joudutaan vähentämään 50. Oleskelulupien käsittelyajat voivat siis jopa pidentyä ensi vuonna.

Viime vuonna erityisasiantuntijoiden ensimmäisiä oleskelulupia myönnettiin yli 1 400. Startup-konkari ja pääomasijoitusrahasto Maki.vc:n perustaja Ilkka Kivimäki arvioi Talouselämälle, että määrä olisi kaksin- tai jopa kolminkertainen, jos prosessi nopeutuisi.

Työministeri Timo Harakka (sd) pitää lehden mukaan kuukauden käsittelyaikaa välttämättömänä. Työperäinen maahanmuutto siirtyy sisäministeriöstä työ- ja elinkeino­ministeriön ohjaukseen, ja hallitus haluaa nipistää kaikkien työperäisten oleskelu­lupien käsittelyajan yhteen kuukauteen vuoteen 2023 mennessä.

Kivimäen mielestä kuukauden aikaraja olisi hyvä, mutta vielä parempi olisi kaksi viikkoa. Uudistusten odottamista vuoteen 2023 hän kuvaa karmivaksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt