X
SULJE MAINOS

TE: Ex-roviolaisilla jo 11 uutta yritystä – ja lisää on tulossa

Yksi Suomen peli-alan keskeisimmistä viime vuoden ilmiöistä on se, että liikkeellä on nyt useita pelialan konkareiden perustamia yrityksiä, kertoo Talouselämä.

Roviolta lähteneet työntekijät ovat perustaneet yhteensä jo 11 uutta yritystä ja useita on perusteilla. Tähän mennessä parhaiten on menestynyt vuonna 2013 perustettu Seriously. Sen viime syksynä julkaisemalla Be Fiends-mobiilipelillä on jo miljoona aktiivista pelaajaa päivässä ja yhteensä peli on ladattu yli seitsemän miljoonaa kertaa.

Seriouslyn perustaja ja luova johtaja, aiemmin Rovion pelikehitysjohtajana toiminut Petri Järvilehto kertoo, että Be Fiends tuottaa tasaisen hyvää liikevaihtoa ja kipuaa jatkuvasti ylöspäin parhaiten tuottavien pelien listauksessa.

Be Fiends on vasta ensimmäinen osa laajempaa pelisarjaa. Pelinä se yhdistelee uusia ja vanhoja elementtejä ja sen perusmekaniikka on samankaltainen kuin suositussa Candy Crush Saga-pelissä.

Järvilehdon mukaan erityisesti Rovion ja Supercellin menestys on houkutellut Suomeen kansainvälisiä pääomasijoittajia ja pääoman saatavuus on nyt pelialalla poikkeuksellisen hyvä. Seriouslyn kaltaiset kokeneiden yrittäjien startupit ovat keränneet isoimmat rahoituskierrokset.

Viime marraskuussa perustettu Dazzle Rocks erottuu entisten roviolaisten perustamista yhtiöistä sekä kansainvälisyydellään, että sukupuolijakaumallaan, sillä kahden suomalaismiehen lisäksi tiimiin kuuluu kolme ulkomaalaistaustaista naista.

Molemmat voivat olla yhtiölle kilpailuvaltti, sillä suunnitelmissa on kehittää enemmän sekä naisyleisöön, että aasialaiseen pelimaailmaan vetoavia pelejä. Tähän mennessä vain harvat länsimaiset pelit ovat menestyneet Aasiassa.

Tiimin taiwanilainen jäsen Stella Wang uskoo kykenevänsä idän ja lännen pelimaailman yhdistämiseen.

– Rakennamme varhaisessa vaiheessa Aasiaan asiakastukitiimin ja haemme siihen kumppaneita. Haluamme suoran yhteyden aasialaisiin pelaajiin ja luoda heille omia kilpailuja ja sisältöjä sosiaaliseen mediaan. Se on vaikeaa täältä käsin jos ei tunne kulttuuria, Wang kommentoi Talouselämälle.

Wang haluaa myös rikkoa naisille suunnattujen pelien stereotypian ja rakentaa tarinallisia pelejä.

– Vaaleanpunainen kimallus ei riitä, haluamme vedota naisyleisöön tunteilla ja erilaisella pelikokemuksella, hän kertoo.

Yhtiön kokoonpano ja tavoitteet ovat herättäneet kiinnostusta myös rahoittajissa. Yksityissijoittaja Moaffak Ahmed kiinnostui yhtiöstä juuri tiimin vuoksi.

– He eivät ole vain neljä 28-vuotiasta ex-roviolaista insinöörikundia. Ei niissäkään tiimeissä mitään vikaa ole, mutta niille erottautuminen ja jatkorahoituksen hankkiminen on paljon vaikeampaa, Ahmed kommentoi.

Ahmedin mukaan Rovio-tausta voi avata oven ensimmäiseen tapaamiseen, mutta ei yksinään kanna enää toiseen palaveriin.

– Naisyleisölle suunnattuja pelejä on aivan liian vähän. Ja pelifirma joka voi ymmärtää sekä aasialaista että länsimaista mielenmaisemaa, on uniikki, hän luettelee Dazzle Rocksin valtteja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt