Uudisrakentaminen on jatkunut vauhdikkaana. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

TE: Asuntomarkkinoilla uutta painetta – ”Kuin tumma pilvi”

Monet yksityiset asuntosijoittajat joutuvat sopeutumaan vuokratuottojen laskuun.

Vuokramarkkinoiden heikkous on alkanut näkyä vuokratuottojen ja -asteen laskuna, kertoo Talouselämä.

Hypon pääekonomisti ­Juhana Brotherus kuvailee tilannetta ”ennennäkemättömäksi stressitestiksi”, sillä tilanne vaikuttaa viime vuosina markkinoille tulleisiin yksityisiin asuntosijoittajiin.

– Kyllä tässä nähdään, kenen paatti ­kestää ristiaallokon, Brotherus sanoo.

Uudisrakentaminen on jatkunut kovalla tahdilla, vaikka koronakriisi on lisännyt etätyötä ja hidastanut muuttoliikettä kasvukeskuksiin. Vuokrien nousu pysähtyi jo viime vuonna Jyväskylän ja Lahden kaltaisissa keskisuurissa kaupungeissa.

Euroopan keskuspankki on pitänyt ohjauskorkonsa ennallaan ja kiihdyttää elvyttäviä toimia arvopaperiostoilla. Pankkien perimien marginaalien erot ovat silti jo kasvussa erityisesti riskialttiimmissa kohteissa.

– Se voi hillitä sijoitusintoa. Asuntomarkkinoiden isoimmat tuotot on jo varmaakin ehditty tekemään, Juhana Brotherus sanoo TE:lle.

Monet asuntosijoittajat ovat huolestuneet pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tekemästä selvityksestä, jossa on pohdittu taloyhtiölainojen verovähennysoikeuden mahdollista poistamista.

– Moni pohtii, onko sijoittaminen uudiskohteisiin juuri tässä tilanteessa järkevä veto. Tämä on tumma pilvi rakentamisen ja asuntomarkkinoiden yllä, Suomen Vuokran­antajien ekonomisti Sakari Rokkanen toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt