Täystyrmäys toimeentulotuelle: ”sosialistinen yhteiskuntakokeilu”

Asmo Maanselän mielestä koko nykyinen toimeentulotukijärjestelmä pitäisi lakkauttaa.

– Toimeentulotuesta on tullut eräänlainen sosialistinen yhteiskuntakokeilu, jossa sinun tulee luopua omaisuudestasi, tuloistasi, kaikesta rahasta, jonka jälkeen armelias valtio turvaa sinulle elämisesi ja asumisesi jopa matalapalkkaista työtä paremmin. Kukaan ei saa tukea sinua taloudellisesti, kun valtio vähentää toimeentulotuesta syntymäpäivälahjarahatkin tililtäsi täysimääräisesti, kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän toteaa kirjoituksensa kommenttiketjussa, että koko toimeentulojärjestelmä pitäisi lakkauttaa.

– Toimeentulotuki on kaikkein pahin mahdollinen köyhyysloukku, Maanselkä sanoo.

Toimeentulotuen perusosa siirtyi vuoden alusta kuntien vastuulta Kelan maksettavaksi. Maanselkä kiittelee järjestelmän yhtenäistämistä ja rahan kierrätyksen vähentämistä. Toimeentulotuen automatisointi luo kuitenkin hänen mielestään täydellisen mahdollisuuden yhteiskunnasta syrjäytymiselle.

Maanselän mukaan ”ensimmäinen varoitusmerkki” nähtiin joulukuussa, kun Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen ennusti että toimeentulotuen menot automatisoinnin myötä nousee vuoden 2015 toteutuneesta 750 miljoonasta jopa 1,5 miljardiin euroon.

– Jos Aaltosen ennustus uhkaa käydä toteen. Mistä löytyy 650 miljoonaa lisärahoitusta? Hakijaryntäys kaatoi jo Kelan palvelimet. Joulu- ja tammikuun aikana on saapunut vajaat satatuhatta hakemusta. Valtionvarainministeriössä taitaa jo hiki nousta otsalle.

Sosiaaliturvan automatisointi ei saa Asmo Maanselän mielestä tarkoittaa sitä, että ”sosiaaliturvaa saa kuin pankkiautomaatilta rahaa automaattisesti”.

– Laskenta pitää automatisoida, mutta tarveharkinta, työnhaun edistäminen ja työttömien aktivointi täytyy säilyä olennaisena osana sosiaaliturvajärjestelmää. Automatisointi voi johtaa passivoitumiseen ja tukien lisääntyneeseen käyttöön, sekä vuokranantajien keinotteluun ja sitä kautta veroasteen nostoon työssäkäyvillä ilman työllisyyden merkittävää kohentumista, hän kirjoittaa.

Maanselän mukaan järkevää työhön tähtäävää aktivointia pitäisi lisätä, samalla kun automatisoidaan.

Hän tarjoaa nykyisen järjestelmän vaihtoehdoksi eri tukimuotojen yhdistämistä.

– Perusturvan etuudet työmarkkinatuki, peruspäiväraha, asumistuki ja toimeentulotuki tulisi yhdistää yhdeksi tukimuodoksi. Jolla on yhteinen vähenemisaste. Saat vaikka 60 senttiä jokaisesta tienaamastasi eurosta, eikä niin kuin nyt että toimeentulotuen asiakkaana sinulta viedään 80–100 prosenttia kaikista tienaamistasi euroista, Asmo Maanselkä toteaa sähköpostitse Verkkouutisille.

Hänen mukaansa vastaava on onnistunut Britanniassa Universal Credit -järjestelmän avulla. Hän kehittää parhaillaan mallia Suomeen sopivaksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt