Merikontteja Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ekonomisti varoittaa: Vaisu tilanne viennissä jo ennen työtaisteluita

Tavaroiden vienti väheni lokakuussa, ja tuonnin arvo laski vielä sitäkin nopeammin.

Suomen tavaraviennin arvo oli lokakuussa Tullin ennakkotilaston mukaan vajaat 5,7 miljardia euroa. Viennin arvo oli 2,2 prosenttia pienempi kuin viime vuoden lokakuussa.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomauttaa Twitterissä, että uudet tilaukset ja myös tavaravienti laskivat lokakuussa. Tilastokeskus kertoi tiistaina teollisuuden uusien tilauksien vähentyneen lokakuussa 12,6 prosenttia vuodentakaisesta.

– Vaisu tilanne vientiteollisuudessa siis jo ennen loppuvuoden työtaisteluita. Costa Smeralda tosin pullistaa joulukuun vientitilastoa, hän kommentoi.

Teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo kasvoi Tullin mukaan lokakuussa. Myös kuljetusvälineiden, nikkelin, kuparin sekä kojeiden ja mittareiden viennin arvoon kirjattiin nousua. Muiden arvoltaan suurimpien tavararyhmien viennin arvoon kuitenkin tilastoitiin laskua.

Metallitavaroiden viennin arvon selvää laskua lokakuussa selittää Tullin mukaan osin vertailuajanjaksolle osunut kaasuputkien vienti avomerelle. Paperimassan viennin arvo laski selvästi lokakuussa.

Vienti EU-maihin laski lokakuussa 3,1 prosenttia. Samaan aikaan vienti EU:n ulkopuolelle laski 0,8 prosenttia.

Vienti Saksaan, Kiinaan ja Venäjälle kasvoi lokakuussa, mutta vienti Ruotsiin ja Alankomaihin laski.

Tuonti laski lokakuussa 6,2 prosenttia hieman alle 5,7 miljardiin euroon. Myös tuonnissa lähes kaikkien arvoltaan huomattavimpien tavararyhmien arvo laski. Malmien tuonnin arvo nousi.

Tuonti EU:sta laski 7,8 prosenttia ja tuonti EU:n ulkopuolelta 3,5 prosenttia. Tuonti Yhdysvalloista, Saksasta ja Venäjältä kasvoi hieman lokakuussa, mutta tuonti muista suurista tuontimaista laski.

Kauppatase oli lokakuussa viisi miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tammi-lokakuussa yhteenlaskettu viennin arvo nousi 2,2 prosenttia, mutta yhteenlaskettu tuonnin arvo väheni 0,9 prosenttia viime vuodesta. Kauppataseen alijäämää kertyi 840 miljoonaa euroa.

Tammi-lokakuussa vienti EU-maihin kasvoi prosentin ja ulkokaupan vienti 3,9 prosenttia. Samalla ajanjaksolla tuonti EU-maista nousi 0,8 prosenttia, mutta tuonti EU:n ulkopuolelta laski 3,3 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt