X
SULJE MAINOS
Näkymä Kauppatorin yli Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

”Tavallisen helsinkiläisen mielestä häntä kupataan”

Viestintäkonkari on huolissaan arvioista, joiden mukaan Helsinki menettäisi sote-uudistuksessa reilut 50 miljoonaa euroa.

Tavallisen helsinkiläisen mielestä häntä kupataan, toteaa Pasi Tuohimaa, joka toimi pitkään Helsingin Sanomissa kaupunkipolitiikkaa seuraavana toimittajana.

Julkisessa keskustelussa esitettyjen arvioiden mukaan Helsinki menettäisi sote-uudistuksessa sosiaali- ja terveysmenojen rahoituksesta reilut 50 miljoonaa euroa.

– Hallituksen mielestä helsinkiläisten palvelut järjestetään siis nyt liian hyvin. Tämä on tavalliselle helsinkiläiselle tuttua tarinaa, Tuohimaa kirjoittaa blogissaan.

– Tavallinen helsinkiläinen ei saa valittaa. Jos hän erehtyy puhumaan arjestaan, muu Suomi, eduskunta ja nyt hallitus etunenässä, ei halua kuulla sanaakaan.

Tuohimaan mukaan tavallisen helsinkiläisen todellisuus on erilaista kuin muilla suomalaisilla.

– Hän asuu ahtaasti, maksaa kaikesta paljon ja käyttää jättimäisten kunnallisten palvelukeskuksien persoonattomia palveluja.

– Tavallinen helsinkiläinen kuljettaa lapsiaan suuriin keskitettyihin päiväkoteihin ja kouluihin. Sen jälkeen hän juoksee bussiin tai metroon ehtiäkseen toiselle puolen kaupunkia työpaikalleen.

Tuohimaan mukaan tavallinen helsinkiläinen myös uhraa vapaa-aikansa lastensa harrastuksille, sillä Helsingissä lapset eivät voi harrastaa yksin. Jalkapallokenttä tai jääkiekkokaukalo löytyvät harvoin kodin läheltä.

– Tavallisen helsinkiläisen mielestä häntä kupataan. Hän asuu yhteiskunnalle tehokkaasti, yleensä kerrostalossa, toisin kuin muualla Suomessa. Silti kaupunki ja valtio rationalisoivat ja tiivistävät helsinkiläisten palvelut. Tavallinen helsinkiläinen ei säästöistä kuitenkaan hyödy, vaan hyöty jaetaan sinne, missä on väljää ja tehotonta.

Tuohimaa korostaa, että tavallinen helsinkiläinen saa työstään saman palkan kuin muutkin Suomessa.

– Hän maksaa valtiolle veroja, mutta saa niistä takaisin vain murto-osan. Helsinki on jo pitkään ollut valtionosuusjärjestelmän suurin rahoittaja. Viime vuonna Helsingin kuntaveron tuotosta siirtyi muualle Suomeen 375 miljoonaan euroa. Tänä vuonna summan on laskettu nousevan 380 miljoonaan euroon.

”Ei uusia hallintohimmeleitä”

Tuohimaa pohtii, miksi Helsinkiä sitten kadehditaan.

– Helsingissä on paljon suurten yritysten toimitusjohtajia, valtakunnan päättäjiä ja muita tv:stä tuttuja. Näitä muu Suomi kadehtii, heidän käyttämiään yksityisiä terveyspalveluja ja tilastollisesti isoja tuloja. Sekä valtion virastojen suurta määrää.

– Tavallinen helsinkiläinen toivoo, että häntä verrattaisiin vastaavaa työtä tekevään tavalliseen suomalaiseen muualla Suomessa. Silloin muualla asuva huomaa, että hänen kannattaa kadehtia vain itseään.

Tuohimaan mukaan tavallinen helsinkiläinen ei kaipaa uusia hallintohimmeleitä, vaan ihmisläheisiä, kohtuuhintaisia palveluja, joihin pääsee nopeasi ja vaivattomasti.

– Hallituksen ajama sote-uudistus uhkaa näyttää tavalliselle helsinkiläiselle jälleen paikkansa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt