Tästä Kreikan lainaneuvotteluissa kiisteltiin – ”Tsipras heitti pommin”

Kreikalle viikonlopun neuvottelujen jälkeen esitettyä ehdotusta kolmannen lainaohjelman ehdoista viilattiin läpi sunnuntain ja maanantain välisen yön.

Useat kreikkalaisiin virkamieslähteisiin viittaavat uutismediat kertoivat maanantaina aamulla Kreikan neuvottelujen kiikastaneen kahdesta kysymyksestä.

Ongelmiksi olivat kreikkalaislähteiden muodostuneet vaatimus kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n osallistumisesta Kreikan tukemiseen sekä Kreikalta vaadittujen yksityistämistoimien kohteet.

Euroryhmän valtiovarainministerit saivat sunnuntaina valmiiksi ehdotuksen, jossa Kreikalta vaadittiin kolmenlaisia uudistuksia. Lainsäädännön lisäksi vaatimukset koskevat yksityistämisiä ja esimerkiksi verotusta sekä eläkkeitä. Kreikkaa on muun muassa vaadittu perustamaan 50 miljardin yksityistämisrahasto. Kreikan johdon mukaan sillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi myytävää rahaston perustamiseksi.

Euromaiden johto neuvotteli läpi yön Kreikan kanssa valtiovarainministereiden esityksen pohjalta. Ehdotus on tiukempi kuin se, mistä kreikkalaiset äänestäjät kieltäytyivät kansanäänestyksessään.

Politicon toimittaja Ryan Heath vahvisti huhut neuvottelujen kiistakysymyksistä maanantaina ja totesi lehden live-seurannassa Kreikan pääministeri Alexis Tsipraksen ”heittäneen pommin” neuvotteluissa aamulla ja todenneen, ettei hän voi suostua siihen, että IMF on mukana Kreikan uuden tukipaketin sorvaamisessa.

Myöhemmin Tsipraksen huhuttiin kuitenkin joutuneen taipumaan ja IMF:n kerrottiin olevan yhä mukana Kreikan tukipaketissa.

Kreikkaa on vaadittu panemaan uudistuksia toimeen jo tämän viikon aikana, jotta tukipaketti voidaan myöntää ajoissa. Uusi avustuspaketti olisi arviolta noin 86 miljardin euron suuruinen.

Paketista päästiin sopuun maanantaina aamupäivällä.

Lue lisää:

Kreikan tukipaketista saatiin sopimus – ”Grexitiä ei tule”

Euroryhmä sopuun – Kreikan tehtävä uudistukset keskiviikkoon mennessä

Kreikka-kokoukset jatkuivat, euromaiden johtajat Brysselissä

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt