Sähkötupakoitsija. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Tässä maassa sähkötupakoitsijat pidätetään

Filippiinit on ilmoittanut kieltävänsä sähkötupakoinnin.

Maata autoritaariseen tyyliin johtava presidentti Rodrigo Duterte ilmoitti TV-haastattelussa kieltävänsä sähkötupakoinnin.

Haastattelun jälkeen Filippiinein poliisijohtaja ilmoitti, että presidentin määräyksen vuoksi maan kaikki poliisiyksiköt osallistuvat sen toimeenpanoon, ja että kaikki määräystä rikkovat pidätetään.

Duterte otti asiaan kantaa, kun 16-vuotiasta tyttöä oltiin hoidettu sairaalassa keuhko-ongelmien takia, joiden oletettiin johtuneen sähkötupakoinnista eli höyrystelystä.

Haastattelussaan presidentti sanoi, että vastaväitteet höyrystelyn tupakointia vähemmästä vahingollisuudesta ovat ”roskaa”, ja että myös sisällä huoneissaan höyrystelevät pidätetään.

Filippiinien finanssiministeri Carlos Dominquez, joka aiemmin oli esittänyt, että verojen korottaminen olisi tehokkainta sähkötupakoinnin vähentämiseksi, kehotti Duterten haastattelun jälkeen maan parlamenttia kiireellisesti valmistelemaan kiellon mahdollistavaa lainsäädäntöä.

Duterte oli itse ketjupolttaja ennen kuin hänellä todettiin olevan siitä johtuvia verisuonisairauksia. Tämän jälkeen hän kielsi julkisen tupakoinnin koko maassa.

Filippiiniläisten lääkärien mukaan 16-vuotiaan tytön tapaus on ensimmäinen suhteellisen varmasti suoraan sähkötupakointiin liittyvä keuhkosairaus.

Lääkäri varoittaa paniikista

Höyrystelyn vaikutuksia on seurattu Filippiineillä tarkkaan sen jälkeen kun Yhdysvalloissa todettiin lähes 30 sähkötupakkalaitteita käyttäneen kuolleen keuhkosairauksiin. Myöhemmin on käynyt ilmi, että kaikkia tapauksia yhdistää katukaupasta ostettujen kannabisjohdannaisten aineiden käyttäminen höyrystinlaitteissa.

Tapausten julkitulon jälkeen paniikinomaiseksikin ryöpsähtänyttä keskustelua ovat tyynnytelleet muun muassa The Economist-lehti ja lähinnä Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta vastaava Public Health England.

Sen mukaan ”höyrystelyssä on terveysriskinsä, mutta missään tapauksessa sitä ei voi pitää vaarallisempana kuin tupakoinnin jatkamista”.

Höyrystimet ovat eräänlaisia sähköisiä vesipiippuja, joissa höyrystetään yleensä nikotiininestettä ja erilaisia makunesteitä polttamisen ja palamisen sijaan. Kaikkiaan höyrystimissä on eri aineita ja myrkkyjä moninkertaisesti vähemmän kuin savukkeissa.

Koska höyrystimet ovat tämän vuosituhannen ilmiö, ei niiden pitkäaikaisesta käytöstä ole vielä saatu tutkimustuloksia.

Yhdysvalloissa tupakointia tutkinut ja monia artikkeleita siitä julkaissut lääkäri Eugene Gu toteaa tupakoinnin johdosta kuolevan joka vuosi noin 480 000 amerikkalaista ja pitkäaikaisen passiivisen tupakoinnin eli tupakan savun hengittämisen johtavan vuosittain noin 40 000 kuolonuhriin.

Gu sanoo, että höyrystelyn mahdollisiin riskeihin on suhtauduttava vakavasti varsinkin silloin, kun kyse on lapsista ja nuorista. Hän muistuttaa että tähänastisten tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että höyrystely saattaa olla jopa 95 prosenttia tupakointia vaarattomampaa.

Gu pitää paniikinomaisena sitä, että ei-laillisesti hankittujen kannabisjohdannaisten aiheuttamien keuhkokuolemien johdosta Yhdysvalloissa on New Yorkista aina Kaliforniaan saakka kielletty sähkötupakkatuotteiden myynti.

Eugene Gu sanoo pelkäävänsä, että höyrystinlaitteiden ja niihin laillisesti myytävien nesteiden yhä tiukempi kieltäminen saattaa johtaa Yhdysvaltain 1920-luvun kieltolain kaltaisiin tilanteisiin, joissa monet ihmiset kuolivat myrkyllisiä alkoholituotteita käytettyään.

Gun mukaan on mahdollista, että kiellot johtavat esimerkiksi kannabisjohdannaisten ja muiden laittomien höyrystinnesteiden yhä laajempaan katukauppaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt