X
SULJE MAINOS

Tasa-arvosta viis palvelualoilla – mutta nyt tulee muutos

Kaupan ala sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualat osoittavat vahvaa haluaa kehittää palkkausjärjestelmiään lähtemällä mukaan samapalkkaisuusohjelman kehittämis- ja tutkimushankkeeseen, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kaupan alalla sekä matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan (marava) palvelualoilla on pitkään käytetty ammattinimikepohjaisia palkkausjärjestelmiä. Niiden avulla on kuitenkin vaikea arvioida, miten työpaikoilla toteutuu velvoite maksaa sama palkka samasta ja samanarvoisesta työstä.

Saman nimikkeen alla voidaan nimittäin tehdä hyvinkin erilaisia töitä. Työn vaativuuteen perustuvan palkkausjärjestelmän käyttö helpottaisikin töiden samanarvoisuuden määrittämistä.

Hyvä väline samapalkkaisuuden edistämiseksi työpaikoilla olisi ministeriön mukaan tasa-arvosuunnitelman ja palkkakartoituksen laatiminen. Maanantaina julkaistun ”Tasa-arvon vahvistaminen palkka- ja sopimuspolitiikassa” -hankkeen loppuraportin mukaan kaupan alalla ja marava-alalla on puutteita näiden velvoitteiden täyttämisessä.

Marava-alan yrityksistä 67 prosenttia ja kaupan alan yrityksistä 36 prosenttia ei ole tehnyt tasa-arvosuunnitelmaa. Palkkakartoitus puuttuu 57 prosentilta marava-alan ja 42 prosentilta kaupan alan yrityksistä.

Tasa-arvolaki kuitenkin edellyttää tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten tekemistä vähintään 30 henkeä työllistävissä työpaikoissa.

Tutkimus on osa sosiaali- ja terveysministeriön kolmikantaista ”Samapalkkaisuusohjelmaa”, ja se on tehty yhteistyössä Kaupan liiton, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa. Tutkimuksen toteutti Palkansaajien tutkimuslaitos.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt