X
SULJE MAINOS

”Tasa-arvo vaarassa” – Naisjärjestöt huolissaan naisten vähenevästä osuudesta Suomen politiikassa

Naisten osuus kansanedustajista laski viime eduskuntavaaleissa 41.5 prosenttiin.

Naisjärjestöjen mielestä suunta on huolestuttava, sillä myös eduskuntaryhmien uusista puheenjohtajista enemmistö on miehiä ja lisäksi puoluejohtajista vain yksi on nainen.

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry:n kevätkokous muistuttaa hallitusneuvottelijoita, että Suomen asema tasa-arvon edelläkävijänä on vaarassa. Järjestön mielestä välttämätöntä, että kehityssuunta katkaistaan ja naisten yhteiskunnallista vaikuttamista aletaan määrätietoisesti vahvistaa.

Naisjärjestöt vaativat, että naisten ja miesten tulee olla edustettuina tasapuolisesti uudessa hallituksessa. Järjestöt edellyttävä myös, että valiokuntien puheenjohtajien ja varapuheenjohtajien sukupuolijakauman tasaisuudesta huolehditaan.

Järjestöjen mielestä sukupuolivaikutusten arviointi tulee kirjata strategiseen hallitusohjelmaan ja toimenpideohjelmiin. Talousuudistukset ovat naisjärjestöjen mielestä kestävällä pohjalla vain, jos leikkaus- ja elvytystoimien vaikutukset naisiin ja miehiin arvioidaan. Myös hallitusneuvottelujen tunnustelussa esiin nostetut perheiden hyvinvoinnin lisääminen, eläkeuudistus ja koulutuksen uudistaminen voivat järjestöjen mielestä onnistua vain, jos sukupuolivaikutukset arvioidaan huolella uudistuksia suunniteltaessa.

”Eduskuntavaalien tulos osoittaa, että naisten poliittista vaikuttamista varten tarvitaan edelleen työtä. Puolueissa tätä työtä tehdään pitkälti poliittisissa naisjärjestöissä. Siksi poliittisten naisjärjestöjen tukea tulee vahvistaa”, naisjärjestöjen tiedotteessa todetaan.

Hallitusneuvottelujen tunnustelija Juha Sipilä kysyy puolueille lähettämässään kysymyslistassa, mitkä ovat avainsanoja Suomi vuonna 2025 –visiossa. Naisjärjestöt vastaavat: Suomi vuonna 2025 -vision yksi tärkeimmistä avainsanoista on sukupuolten tasa-arvo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt