Verkkouutiset

Tarja Halonen 2018 presidentinvaalista: Media suhtautui kuin itänaapurissa

Ex-presidentti katsoo uutuuskirjassa, että jos hänestä ei voitu kirjoittaa pahaa, niin ei kirjoitettu mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirja Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra (Into Kustannus) julkistetaan maanantaina aamulla. Tasavallan presidentti ja hänen lähipiirinsä eivät ole olleet mukana kirjan tekemisessä, kuten eivät myöskään toisen viikolla ilmestyvän uutuuskirjan eli Risto Uimosen Sauli Niinistö – Tasavallan presidentti (WSOY) kanssa.

Yksi Mörttisen-Nurmen kirjaan haastatelluista vaikuttajista on presidentti Tarja Halonen. Halonen katsoo Sauli Niinistön saaneen ”poikkeuksellisen myönteisen kohtelun muun muassa tiedotusvälineiltä etenkin vuoden 2018 vaaleissa”.

– Kyllä media suhtautuu suunnilleen niin kuin media itäisessä naapurissa – että on vain yksi ehdokas. Enkä sano, että siitä huono lopputulos tuli. Tarkoitan vain, että tunnelma oli kovin, kovin erilainen kuin 2006, Tarja Halonen sanoo kirjassa.

Halonen sanoo kokevansa, että toimittajat suhtautuivat häneen itseensä uudelleenvalinnan jälkeen penseämmin kuin nyt Niinistöön.

– Jos ei voitu kirjoittaa pahaa, niin ei kirjoitettu sitten mitään, Halonen kuvailee.

– Ulkomailla aina kysyttiin, miten on mahdollista, että nainen, vasemmistolainen ja vähemmistöjen puolustaja valitaan kahdesti presidentiksi.

Valtaoikeuskiistasta Tarja Halonen sanoo näin:

– Varoitin siitä, että jos haluatte tehdä presidentistä yksilöpelaajan, ettekä tiimipelaajaa, niin poistakaa vaan koko ajan valtaoikeuksia. Sitten presidentistä tulee semmoinen kuninkaallinen.

Halonen arvioi, että Suomi harjoittaa Niinistön johdolla ”kansallismielisempää” ulkopolitiikkaa kuin hänen presidenttikaudellaan. Halosen vertailussa Mauno Koivisto oli ”snellmanilainen kosmopoliitti”.

Muistellessaan Sauli Niinistön valtiovarainministeriaikoja Tarja Halonen toteaa näin:

– Minulla ei ole hänestä valtiovarainministerinä oikeastaan muuta kuvaa kuin että kyllä hän rahan päälle ymmärsi. Tai ymmärsikö oikeasti? Sanotaan, että oli säästäväinen. Ehkä on oikeinta määritellä, että hän oli pikkuisen semmoinen kamreeri.

LUE MYÖS:
Petteri Orpo uutuuskirjassa: Vaikka möykkäisin joka päivä Natosta, se ei edistäisi
”Presidentti vetosi kikyn neuvotteluiden puolesta”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)