Lasereilla voi pian olla mahdollista tuhota toisia satelliitteja. LEHTIKUVA / AFP

Tappajasatelliitit osa tulevaisuuden sodankäyntiä

Yhdysvallat haluaa lisätä asevoimiin omat avaruusjoukkonsa.

Toisten satelliittien kimppuun käyvät tappajasatelliitit ovat Pentagonin mukaan todellinen uhka jo lähiaikoina, kertoo CNN.  Yhdysvaltain puolustusministeriö julkisti aiemmin tässä kuussa raportin, jonka mukaan Kiina ja Venäjä ovat kehittämässä aseita, joilla voidaan tuhota Yhdysvaltojen satelliitteja avaruudessa.

– Kiina ottaa todennäköisesti 2020 käyttöön maanpinnalta toimivan laseraseen, jolla voi torjua matalan kiertoradan havainnointilaitteita. Kiinalla on mahdollisesti jo rajallinen kyky käyttää lasersäteitä sokaisemaan satelliittien sensoreita, raportissa todetaan.

Myös Venäjä on raportin mukaan ottanut käyttöön laseraseita, joiden todennäköinen käyttötarkoitus on satelliittien tuhoaminen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto haluaisi nyt lisätä asevoimiin omat avaruusjoukkonsa erityisesti Kiinan ja Venäjän edistyksestä huolestuneena.

Kiinan hallituksen mukaan raportti on täysin perusteeton.

– Sen sijaan hälyttävää ja huolestuttavaa on, että Yhdysvallat on määritellyt ulkoavaruuden taistelukentäksi aikomalla muodostaa avaruusjoukkoja ja järjestämällä toistuvasti sotaharjoituksia avaruudessa, totesi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt