Verkkouutiset

Henkirikoksista vain murha ei vanhene koskaan. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Tapon vanhenemisen estämistä tuki 162 kansanedustajaa – Yle: Miksi ei mennyt läpi?

Henkirikoksen vanhenemisajan poistamisesta on tulossa uusi lakialoite.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle Uutiset muistuttaa 162 kansanedustajan viisi vuotta sitten allekirjoittamasta lakialoitteesta, ettei tappo vanhenisi murhan tavoin koskaan. Aloitteen laatijat olivat kokoomuksen Pauli Kiuru ja Arto Satonen.

Taustalla oli 37-vuotiaan nokialaisen kunnallispoliitikon Markku Mallatin henkirikos vuonna 1996. Surmaaja pakeni poliisia 20 vuotta ja selvisi ilman rangaistusta. Tappo vanheni, ja vaikka tekijä tunnustaisi, häntä ei saada enää tuomiolle.

Poliisi oli ilmeisesti varsin lähellä asian selvittämistä. Pauli Kiurun mukaan tapahtunut oli vastoin oikeustajua.

Kansanedustajien aloite päätyi lakivaliokuntaan, joka pyysi oikeusministeriön lausunnon. Asia tyssäsi siihen.

Oikeusministeriön keskeisiä peruste tapon vanhenemiselle on selkeän rajan pitäminen tapon ja murhan välillä. Ne ovat ministeriön mukaan vakavuudeltaan erilaisia tekoja. Murha tehdään vakaasti harkiten tai erityisen julmasti, tappo usein pikaistuksissa.

Pauli Kiuru ja silloinen lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.) sanovat Ylelle, että hyvin harvoin yksittäisen kansanedustajan aloitteet johtavat samalla vaalikaudella lakimuutokseen, vaikka kannatus olisi suurta.

– Kysymys ei välttämättä ole siitä, että lakialoitteet olisivat huonosti valmisteltuja. Ne saattavat sisältää sellaisia ehdotuksia, jotka ovat jo mukana lakivaliokuntaan tulevissa hallituksen esityksissä, tai sitten niitä yhdistetään muihin samantyyppisiin esityksiin ja käsitellään yhdessä niiden kanssa, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Janne Kanerva sanoo Ylelle.

Pauli Kiuru jättää lähipäivinä uuden, sisällöltään vastaavan lakialoitteen asiasta.

– Rikoksen hyvityksen näkökulmasta ei ole tyydyttävää, että tekijä voi selvitä henkirikoksesta vanhentumissääntöjen nojalla ilman seuraamuksia. Nyt lainsäädännöllisesti annetaan sellainen viesti, että henkirikos voidaan jättää selvittämättä, apulaisprofessori Tatu Hyttinen sanoo Ylelle.

– Ihmishenki on korvaamaton asia. Omaisten suru ja menetys ei katso sitä, onko läheinen kuollut tapon vai murhan uhrina. Läheisten kannalta olisi suotavaa, että henkirikokset saataisiin selvitettyä. Epätietoisuus kalvaa niin kauan, kun tekijä saadaan selville, Kari Tolvanen sanoo.

Tolvanen pitää mahdollisena, että asia voisi edetä, jos hallitus ottaisi sen asiakseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)