Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n pääekonomisti Ari Peltoniemi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tapahtumat ja kokoukset vahvassa kasvussa

Suomen EU-puheenjohtajuuskausi lisää selvästi pääkaupunkiseudun kongressien ja tapahtumien määrää.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry selvitti tapahtuma- ja kokousmyynnin laajuutta ja kehitystä viime vuonna ensi kertaa ja nyt tätä työtä on jatkettu. Selvityksen mukaan alan kehitys oli vuonna 2018 vahvaa ja kasvun arvioidaan jatkuvan tänäkin vuonna.

MaRan jäsenkyselyn mukaan kongressi- ja tapahtumatoimialalla järjestettiin vuonna 2018 noin 166 000 tapahtumaa ja kokousta, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tilaisuuksiin osallistui 6,6 miljoonaa henkeä, mikä on vajaat 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

– Toimialalle tehtävän kyselyn kautta kokous- ja tapahtumatoimialan myynnin tunnusluvuista ja kehityssuunnista saadaan yksityiskohtaisempaa tietoa. Tapahtumilla ja kokouksilla on paitsi huomattava suora tulo- ja työllisyysvaikutus myös suuria välillisiä vaikutuksia.

– Kokous- ja tapahtumavieraat tekevät vilkkaasti ostoskäyntejä tapahtumakaupungeissa sijaitseviin palvelualan yrityksiin ja hyödyntävät lisäksi alueen kulttuuritarjontaa, kertoo MaRan pääekonomisti Ari Peltoniemi tiedotteessa.

Vuonna 2018 tapahtumien ja kokousten liikevaihto (myynti ilman arvonlisäveroa) oli noin 271 miljoonaa euroa, jossa oli kasvua edellisvuodesta 5 prosenttia. Tilaisuutta kohti liikevaihtoa kertyi keskimäärin 1 635 euroa.

Alan yritysten odotukset kuluvan vuoden kehityksestä ovat hyvin myönteiset. Yli 86 prosenttia vastanneista yrityksistä arvioi, että tapahtuma- ja kokousmyynti tulee kasvamaan vähintään jonkin verran vuonna 2019 verrattuna vuoteen 2018.

Suomen maine erinomaisena kongressien järjestäjämaana näkyy kansainvälisten tapahtumien ja kokousten suurena osuutena. Vuonna 2018 kansainvälisten tapahtumien ja kokousten osuus oli arvion mukaan noin 15 prosenttia, mikä oli hieman suurempi kuin vuotta aiemmin.

– Suomen juuri käynnistynyt EU-puheenjohtajuuskausi tuo ison lisän pääkaupunkiseudun kansainvälisten kongressien ja tapahtumien määrään. EU-kokouksia pidetään noin 90, ja niiden odotetaan tuovan Helsinkiin vajaat 20 000 kokousvierasta ja noin 1 000 median edustajaa, arvioi Finlandia-talon toimitusjohtaja, MaRan kongressi- ja tapahtumatoimialatyöryhmän puheenjohtaja Johanna Tolonen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt