X
SULJE MAINOS
Tapahtumajärjestäjät ja heidän alihankkijansa hakisivat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tapahtuma-alalle miljoonien eurojen tukipaketti

Valmisteilla olevaan takuuseen varataan yhteensä 85 miljoonaa euroa.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt tukipaketista, jolla tuetaan kulttuurin, taiteen, liikunnan ja tapahtuma-alan elpymistä pandemiasta.

Tavoitteena on tukea sisällöntekijöitä ja samalla luoda edellytyksiä järjestäjille, jotta alalle syntyy työtä ja ihmisille mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin, kun yhteiskunta avautuu.

Tukipaketin suuruus tulee olemaan 230,86 miljoonaa euroa, ja se sisältyy toiseen lisätalousarvioesitykseen. Lisätalousarvioesitys annetaan eduskunnalle huhtikuun lopulla.

Hallituksen mukaan tukipaketissa huomioidaan alan moninaisuus ja työnteon erilaiset muodot, kuten keikkatyöläiset, itsensä työllistäjät, yksinyrittäjät, freelancerit ja toiminimellä toimivat. Paketista suunnataan kulttuuriin ja taiteeseen 127,36 miljoonaa euroa, liikuntaan 18,5 miljoonaa euroa ja tapahtuma-alalle tapahtumatakuun muodossa 85 miljoonaa euroa.

Kulttuurin ja taiteen kokonaisuus muodostuu apurahoista ja kulttuurialan toimijoille myönnettävistä avustuksista. Tuet jakaisi Taiteen edistämiskeskus Taike.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jaettavaksi varattaisiin vapaan kentän yhteisöille eri taiteenaloilla yhteensä 15 miljoonaa euroa sekä kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Yleishyödyllisenä toimintana järjestettävien ja alle 150 000 liikevaihdon osakeyhtiömuotoisten järjestäjien järjestämille kulttuuritapahtumille ja festivaaleille, kesäteattereille ja uskonnollisille kesätapahtumille ohjattaisiin yhteensä 10,5 miljoonaa euroa.

Tapahtumatakuu korvaisi 85 prosenttia kustannuksista

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan hallituksen esitystä tapahtumatakuusta, jolle varataan yhteensä 85 miljoonaa euroa. Tapahtumajärjestäjät ja heidän alihankkijansa hakisivat tapahtumatakuuta Valtiokonttorista.

Kyseessä olisi ennakollinen maksusitoumus, joka annettaisiin tapahtumajärjestäjälle tämän ilmoittamista kustannuksista. Jos tapahtuma peruttaisiin tai sen laajuutta rajoitettaisiin lain tai viranomaisen määräyksestä, korvausta maksettaisiin toteutuneista kustannuksista 85 prosenttisesti. Takuu koskisi tämän vuoden kesä–joulukuussa peruttuja tilaisuuksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt