Joulukausi avattiin valtakunnallisesti Helsingissä Senaatintorilla 22. marraskuuta. Jouluparaatia ei tänä vuonna turvallisuussyistä järjestetty. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Tapahtuma-alalle yhteiset koronaperiaatteet

Vastuullinen tapahtuma -leiman toimijat sitoutuvat noudattamaan kattavia toimia koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) asettaman työryhmän laatimat periaatteet perustuvat toimijoiden omaehtoisuuteen. Periaatteiden tavoitteena on tukea tapahtuma-alaa tapahtumien ja tilaisuuksien suunnittelussa ja toteuttamisessa koronaepidemian aikana.

Työryhmä on hyödyntänyt periaatteiden laadinnassa Tapahtumateollisuus ry:n tekemää pohjatyötä ja kuluvan vuoden aikana tapahtumissa jo käytettyjä hyviä käytänteitä, jotka on nyt koottu yhteen Vastuullisen tapahtuman -periaatteiksi.

– Vaikka koronatilanne on nyt huolestuttava, työryhmän työ katsoo tästä hetkestä eteenpäin. Tapahtumat eivät synny yhdessä yössä, vaan niiden valmistelu on pitkä prosessi. Tarkoitus on, että epidemiatilanteen rauhoittuessa ihmiset uskaltavat käydä Vastuullisen tapahtuman -leimaa kantavissa tapahtumissa, Saarikko toteaa tiedotteessa.

Työryhmä esittää tapahtuma-alalle tarkoitettua Vastuullinen tapahtuma -leimaa, jolla tapahtumajärjestäjä kertoo, että tapahtumassa sitoudutaan noudattamaan voimassa olevia viranomaisohjeita. Leiman haltija sitoutuu myös kertomaan, miten tapahtumajärjestäjä käytännössä noudattaa viranomaisohjeita ja nyt luotuja periaatteita.

Periaatteissa linjataan muun muassa riittävistä etäisyyksistä, kasvomaskin käytön edellyttämisestä ja kirjallisen turvallisuussuunnitelman laatimisesta. Periaatteet on laadittu mukautumaan epidemian perustasolle sekä kiihtymis- ja leviämisvaiheisiin nyt eduskuntakäsittelyssä olevan tartuntatautilakiesityksen mukaisesti.

– Onnistuimme luomaan työryhmässä ripeästi yhteiset periaatteet, joiden toivomme leviävän alan yhteiseksi käytännöksi mahdollisimman laajasti. Vastuullisen tapahtuman -leiman avulla voimme vahvistaa niin suuren yleisön kuin viranomaistenkin luottamusta turvallisiin tapahtumiin ja vahvistaa tapahtumaelinkeinon toimintaedellytyksiä heti, kun epidemiatilanne taas sallii yleisötapahtumien järjestämisen, kertoo Tapahtumateollisuuden johtaja Maria Sahlstedt.

Työryhmä jatkaa työskentelyään tammikuussa. Tavoitteena on luoda yhdessä tapahtuma-alan ja viranomaisten kanssa exit-suunnitelma, jota pystytään toteuttamaan epidemian laantuessa.

Periaatteiden laatimisessa ovat olleet edustettuina opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, THL, Kirkkohallitus, Suomen Kuntaliitto ry, Poliisihallitus, esittävä taide, Finland Festivals ry, Helsingin Jalkapalloklubi, Kulta ry, Suomen Olympiakomitea ry, Tapahtumateollisuus ry, Warner Music Live sekä Ylen tapahtumat, live ja urheilu.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt