Inger Stojberg. AFP / JOHN THYS - LEHTIKUVA / AFP

Ministeri varoittaa ramadanista: Bussikuskit ajavat syömättä ja juomatta

Tanskan Inger Støjberg ehdottaa, että ramadania viettävät muslimit pitäisivät lomaa paastonsa ajan.

Tanskan integraatioministeri Inger Støjbergin mukaan tänä vuonna toukokuun 16. päivänä alkanut muslimien ramadan vaikuttaa myös ei-muslimeihin. Ramadania noudattavat aikuiset terveet muslimit eivät saa syödä eivätkä juoda mitään valoisaan aikaan.

Stojberg toteaa BT:n kirjoituksessaan sen merkitsevän Tanskassa yli 18 tuntia vuorokaudesta.

– Mielestäni Tanskan kaltaisessa Modernissa yhteiskunnassa elävän muslimin tulisi miettiä, mitä seurauksia ramadanin viettämisellä on yhteiskunnalle, hän toteaa.

Integraationministeri kyseenalaistaa voidaanko islamin ”1 400 vuotta vanha peruspilari” sovittaa Tanskan työmarkkinoihin ja yhteiskuntajärjestykseen.

Inger Støjberg huomauttaa nykyisten työpäivien olevan pitkiä ja muistuttaa työstä muun muassa vaarallisten koneiden kanssa. Hän nostaa esimerkiksi bussin, jota saattaa kuljettaa ruuhkassa kuljettaja, joka ei ole syönyt tai juonut yli kymmeneen tuntiin.

– Ramadan tuo mukanaan käytännön, turvallisuuden ja tuottavuuden haasteita modernissa yhteiskunnassa.

Inger Støjberg sanoo kunnioittavansa muslimien halua noudattaa uskontoaan ja sen perinteitä. Hänen mukaansa uskonto on kuitenkin yksityisasia ja tulisi keskustella siitä, miten varmistetaan, ettei siitä tule yhteiskunnallista asiaa.

Støjberg rohkaiseekin muslimeita pitämään lomaa ramadanin aikana, jotta paastokuukauden kielteiset vaikutukset yhteiskunnalle vältettäisiin.

Integraatioministerin kirjoitus on TV2:n mukaan herättänyt kansainvälistä huomiota. Esimerkiksi ruotsalainen Aftonbladet uutisoi tapauksesta ”hyökkäyksenä ramadania vastaan”. Turkkilainen Hürriyet taas otsikoi kovan linjan tanskalaisministerin pitävän ”ramadania uhkana meille kaikille”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt