LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Tänne myrsky iskee – iso osa maasta luokiteltu vaaralliseksi

Korvauspäätösten tekijä antaa tiukan ohjeen myrskyalueella asuville.

− Lännestä saapuu voimakas matalapaine, joka voimistaa tuulia keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Puuskat yltyvät Pohjanlahdella ja Länsi-Suomessa myrskylukemiin (yli 21 m/s). Syyskuussa yli 30 m/s puhaltavat tuulenpuuskat ovat poikkeuksellisen voimakkaita, kertoo meteorologi Anniina Valtonen Twitterissä.

Ilmatieteen laitoksen tiistaina tekemän ennusteen mukaan pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu myrskylukemiin Pohjanlahdella keskiviikkona iltapäivällä, ja torstain vastaisesta yöstä alkaen myrskytuulia esiintyy myös etelämpänä olevilla merialueilla. Lisäksi merialueilla aallokko on kovaa.

Ahvenanmaalla sekä länsi- ja lounaisrannikolla tuuli on erittäin puuskaista keskiviikkoillasta alkaen. Myöhemmin torstain aikana voimakkaita puuskia esiintyy yleisesti maan länsiosassa, ja päivän ja illan aikana myös idässä.

Ilmatieteen laitoksen varoituskartan perusteella iso osa Suomesta on luokiteltu torstaina oranssiksi alueeksi, jossa säätila on ”vaarallinen”. Oransseja maakuntia torstaina ovat Varsinais-Suomi, Satakunta, Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa.

Ahvenanmaan ja Pohjanmaan säätila on torstaina luokiteltu punaiseksi eli ”hyvin vaaralliseksi”.

Myrskyalueilla asuvia kehotetaan varautumaan sähkökatkoihin ja materiaalivahinkoihin. Puita voi kaatua, ja isotkin ulkona olevat tavarat voivat lähteä puuskien mukaan.

Vakuutusyhtiön korvauspäätöksiä tekevä Leona Pälvimäki pyytää Twitterissä ihmisiä varautumaan myrskyyn.

− Teen työkseni korvauspäätöksiä vastuuvahingoista. Jos sun trampoliini lentää huomisessa myrskyssä naapurin ikkunaan, se saattaa olla minä, joka tutkii vakuutusehtoja, tuulen nopeutta ja vahingonkorvausvelvollisuutta. Siispä pyydän: Kiinnitä se tramppa. Päästään vähemmällä, hän twiittaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Ville Siiskosen mukaan alkava myrsky on vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen voimakas.

− Tyypillisesti näin voimakkaat matalapainemyrskyt ajoittuvat myöhempään syksyyn ja talveen. Maa-alueilla puissa on vielä lehdet ja maa on roudaton, mikä tekee tästä myrskystä talvimyrskyjä vaikuttavamman, hän sanoo.

Myrskytilanne muistuttaa ennusteiden perusteella vuoden 2019 alun Aapeli-myrskyä, joka aiheutti runsaasti sähkökatkoja ja puustotuhoja erityisesti länsirannikolla sekä Ahvenanmaalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt