Verkkouutiset

Tänne jihadistit pakenevat – ISIS on tappion partaalla ja ryhmittyy uudelleen

Irakissa ja Syyriassa ahtaalle joutunut Isis pyrkii käyttämään Libyan kaaosta hyväkseen ja järjestäytyy uudelleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isis-jiahdistien uskotaan ryhmittyvän uudelleen ja rekrytoivan uusia jäseniä Libyan koko rannikon kattavan valtatien eteläpuoleisella maaseudulla, kertoo Fox News.

Jihadistien kerrotaan siirtyvän myös lännessä sijaitsevaan Sabrathan kaupunkiin sen jälkeen, kun heidät ajettiin viime vuonna pois Sirten kaupungista. Sabrathasta on noin 60 kilometriä Tunisian rajalle.

– Suurin osa Isisin jihadisteista tulee Tunisiasta, joten Sabratha on kasvava keskus. Isis voi uudistua Libyassa nopeasti, sanoo tunnettu terrorismitutkija Robert Young Pelton.

Libyan kansallisen armeijan tiedotusvastaavan, eversti Ahmed Almesmarin mukaan Isis ilmestyi ensimmäisen kerran Libyaan vuonna 2013, kun jihadistit aloittivat toiminnan itäisessä Dernan satamakaupungissa lähellä Egyptin rajaa.

Myöhemmin Isis näyttää siirtäneen jihadistejaan Libyan itärajalta lähemmäs länsirajaa. Almesmarin mukaan Isis on hiljattain perustanut leirejä noin 40 kilometrin päähän Bani Waleedin itäpuolelle ja Sirten eteläpuolelle.

– Isis on vetäytynyt Sirten eteläpuolelle järjestäytyäkseen uudelleen. Isisin maailmanlaajuista uhkaa ei pidä aliarvioida, kertoo U.K. Defense Forum -tutkimuslaitoksen tutkija Joseph Fallon.

– Siten Isis voi vaarantaa länsimaiden intressit sabotoimalla Libyan öljylaitoksia ja -satamia. Samalla se voi aiheuttaa valtavan naapurimaihin ja Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen turvautumalla hirmutekoihin ja terroriin.

Sekavaan Libyaan ei ole onnistuttu muodostamaan toimivaa keskushallintoa sen jälkeen, kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi syrjäytettiin vuonna 2011. Maassa on kaksi kilpailevaa parlamenttia ja kolme hallitusta.

Kaksi konfliktin riivaaman Libyan johtajaa saavuttivat viime viikolla yhteisymmärryksen tulitauosta ja vaalien järjestämisestä.

YK:n tukeman ja kansainvälisesti tunnustetun Libyan hallinnon pääministeri Fayez al-Sarraj ja Libyan itäisen hallituksen johtaja, kenraali Khalifa Haftar tapasivat viime viikolla Pariisissa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin johtamissa keskusteluissa. Macronin mukaan vaalit käydään ensi vuoden keväällä.

Joulukuussa 2015 solmittiin YK:n avulla Libyan poliittinen sopimus (Libyan Political Agreement). Sen tavoitteena oli yhdistää kilpailevat osapuolet niin sanotun sovintohallituksen (Government of National Accord) alle.

Libyan vanhassa pääkaupungissa Tripolissa toimiva sovintohallitus ei kuitenkaan ole onnistunut yhdistämään kilpailevia tahoja, sillä ne osapuolet, jotka eivät YK:n sopimusta hyväksyneet, jätettiin sen ulkopuolelle.

Näin ollen Tripolissa toimiikin edelleen toinenkin kilpaileva hallitus, islamistinen Yleinen kansankongressi (General National Council), joka ei ole suostunut luovuttamaan valtaansa YK:n muodostamalle hallitukselle.

Kolmas vallan keskus on Tobrukissa ja al-Baydassa. Vaikka muodollisesti Tobrukissa toimiikin niin sanottu kolmas hallitus, todellisuudessa valtaa kuitenkin käyttää Libyan kansallisen armeijan johtaja Haftar.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)