X
SULJE MAINOS
Hissiin kiinnittyy pystyosuuksissa vastapaino. / Youtube

Tämän piti olla mahdotonta – hissi liikkuu vaivatta sekä pysty- että vaakasuoraan

Saksalaisen yrittäjän kehittämä laite kulkee hammasrattaiden avulla.

Saksan Altbachin rautatieasemalla on ollut jo vuosikymmeniä käytössä erikoinen hissi, joka kuljettaa matkustajia laiturien välillä ilman välipysähdyksiä.

Ajatuksen taustalla oleva Emil Schmid kertoo ärsyyntyneensä siitä, että kaiken liikenteen oli pysähdyttävä yhden jalankulkijan vuoksi. Hänen yhtiönsä Emil Schmid Maschinen- und Apparatebau kehitti ongelman ratkaisuksi uudenlaisen laitteen.

– Työntekijäni pitivät minua hulluna, kun esittelin heille kyseistä mallia, mutta jatkoin silti työskentelyä sen parissa. Keskustelin tie- ja junaliikenneteollisuuden toimijoiden kanssa, ja he vaikuttivat olevan erittäin kiinnostuneita ajatuksesta, Emil Schmid sanoo Tom Scottin Youtube-haastattelussa.

Ratkaisu löytyi muutaman vuoden kuluessa muiden töiden ohessa tehdyssä projektissa. Schmid Peoplemover -hissi liikkuu hammasrattaiden avulla ensin pystysuoraan ja sitten vaakasuorassa.

Yli- tai alikulkusiltoihin verrattuna sen etuna ovat pienempi tilatarve ja edulliset rakennuskustannukset. Altbachin hissi saatiin asennettua tunti etuajassa.

– Rautatie piti siis sulkea vain kolmen tunnin ajaksi yöllä. Paljon, paljon halvempaa kuin ali- tai ylikulun rakentaminen, Emil Schmid sanoo.

Hissiratkaisusta kertoi ensin Tekniikan Maailma.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt