X
SULJE MAINOS
Koronaviruspartikkeleita.Handout/LEHTIKUVA / AFP

Tämä voi olla syy ”pitkään koronaan”: Tutkijat löysivät oudon vasta-aineen

Jotkut koronasairaat kärsivät oireista jopa kuukausia tartunnan jälkeen.

Joitakin koronasairaita piinaavan niin kutsutun long covidin eli ”pitkän koronan” takana vaikuttavia tekijöitä on arvuuteltu siitä lähtien, kun erikoista pitkäkestoista oireilua alettiin havaita taudin sairastaneilla.

Yhdysvaltain Arkansasin yliopiston (UAMS) tutkijaryhmä uskoo nyt löytäneensä mahdollisen syyn koronatartunnan jälkeen jopa kuukausia jatkuville väsymykselle, ”aivosumulle” ja hengenahdistukselle.

UAMS:n verkkosivuilla julkaistun artikkelin mukaan tutkijat ovat tunnistaneet vasta-aineen, joka ilmestyy joidenkin koronan sairastaneiden kehoon vasta viikkoja tartunnan jälkeen ja alkaa sotkea kehon immuunijärjestelmän toimintaa. Tutkimus on julkaistu PLOS ONE:ssa.

– Kaikki löydöksemme tukevat sitä, että tämä vasta-aine laukaisee pitkän koronan. Tämä on jännittävä tulos ja se vaatii lisää tutkimusta, sisätautien professori John Arthur kommentoi.

Vasta-aine hyökkää solun pinnan ACE2-entsyymin kimppuun ja haittaavan sen toimintaa. Koronaviruksen tiedetään käyttävän ACE2-reseptoreita päästäkseen sisään ihmisen soluihin. Reseptoreiden toiminnan häiriintyminen vaikuttaa tutkijoiden mukaan kehon immuunipuolustuksen toimintaan, mikä taas voi johtaa pitkän koronan oireisiin.

Tutkimuksen toivotaan johtavan hoitoihin.

– Jos osoitamme, että hypoteesimme pitää kokonaisuudessaan paikkansa, ja tämä ACE2:n toiminnan häiriintymien todella aiheuttaa pitkää koronaa, avaa se oven monille mahdollisille hoitokeinoille, John Arthur sanoo.

Tässä tapauksessa pitkää koronaa olisi professorin mukaan mahdollista hoitaa lääkkeillä.

– Jos tutkimuksessa päästään tähän vaiheeseen, olisi seuraava askel näiden lääkkeiden testaaminen ja toivottavasti ihmisten oireiden helpottaminen, hän jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt