Donald Trump aikoo viimeisinä aikoina USA:n presidenttinä vähentää joukkoja Afganistanissa. LEHTIKUVA/AFP

Tämä voi johtaa ISIS:n uuteen nousuun

Kansanedustajan mukaan USA:n vetäytyminen Afganistanista synnyttäisi turvallisuustyhjiön.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma on huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos USA:n tuleva hallinto aikoo pitää kiinni suunnitelmista vetää yhdysvaltalaiset joukot pois Afganistanista. Kauma on Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen terrorisminvastaisen komitean suomalaisjäsen.

− Useat tahot ovat toivoneet, että joukkojen vetäytyminen koordinoidaan muiden alueella toimivien liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Yhdysvaltojen mahdollinen vetäytyminen tulisi synnyttämään valta- ja turvallisuustyhjiön, mikä voi johtaa terroristijärjestö Isisin uuteen nousuun, Pia Kauma varoittaa.

− Mikä taho Afganistaniin sitten jääkään terrorismia torjumaan, hoitaa se erittäin tärkeää tehtävää myös meidän eurooppalaisten turvallisuuden kannalta.

Kauma puhui aiheesta terrorisminvastaisen komitean etäkokouksessa keskiviikkona. Etyjin parlamentaarikot keskustelivat Ranskan ja Itävallan taannoisista terrori-iskuista asiantuntijakuulemisten pohjalta. Kuultavana oli muun muassa Itävallan sisäministeriön kansainvälisen osaston johtaja, Wienin yliopiston turvallisuuspolitiikan tutkija ja radikalisoitumisen vastaisen työn asiantuntija.

Kauma pitää erityisen huolestuttavana tietoja, joiden mukaan Itävallan terroriteon pääepäilty oli osallistunut radikalisoitumisen vastaiseen ohjelmaan ja päässyt pois vankilasta etuajassa.

− Hän oli onnistunut huijaamaan viranomaisia, ettei enää kannata ääri-islamilaisia näkemyksiä. Tällainen on täysin mahdollista, koska ei kukaan voi nähdä toisen ihmisen pään sisään. Silti katson, että radikalisoitumisen vastaisia exit-ohjelmia on syytä jatkaa ja jakaa parhaita käytäntöjä eri maiden kesken, Kauma sanoo.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous päätti vuonna 2017 perustaa terrorismin vastaisen komitean, jonka tehtävänä on muun muassa edistää parlamenttienvälistä vuoropuhelua, jotta Etyj-maat voisivat oppia toisiltaan parhaita käytäntöjä terrorisminvastaisessa työssä.

Komitea pyrkii myös ennakoimaan, mihin suuntaan terrorismi Etyjin alueella tulevaisuudessa kehittyy sekä laatimaan ihmisoikeusnäkökulman huomioonottavia suosituksia terrorisminvastaisiin toimiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt