X
SULJE MAINOS

”Tämä vetää melkein sanattomaksi”: kun hyvätuloista hävettää, ettei saa huonotuloisten etuuksia

Pääkaupungin demaripoliitikkojen kommentit hyvä- ja huono-osaisista ällistyttävät Liberan tutkimusjohtajaa.

Liberan tutkimusjohtaja Heikki Pursiainen kirjoittaa ajatuspajan blogissa Sdp:n Osku Pajamäen ja Pilvi Torstin hyvätuloisuusongelmasta.

Helsingin Sanomat uutisoi tutkimustuloksesta, jonka mukaan pääkaupungin vuokra-asunnot merkitsevät 40 miljoonan euron tulonsiirtoa vuodessa hyvätuloisille.

Sdp:n Pajamäki kommentoi asiaa toteamalla, että ”hyvät tulot eivät kerro mitään perheen tilanteesta. Jotkut voivat silti joutua kääntymään toimeentulotuen puoleen”.

Torsti puolestaan kirjoitti blogiinsa hävenneensä lapsena, kun hän ei päässyt äidin liian suuren tulojen takia päivähoitoon eikä kunnan eskariin.

Liberan Heikki Pursiainen kirjoittaa tämän vetävän hänet melkein sanattomaksi. Hän pitää lausuntoja varsin uskomattomina.

– Poliitikot yrittävät hämärtää hyväosaisuuden ja huono-osaisuuden rajaa pystyäkseen perustelemaan julkisia tulonsiirtoja hyvätuloisille, Pursiainen kirjoittaa.

– Pajamäen mielestä kaupunki voi käyttää miljoonakaupalla niukkoja verovaroja tulonsiirtoihin hyvätuloisille.

Liberan Pursiaisen mielestä juuri tämä on suurin ongelma jättimäiseksi kasvaneessa julkisessa sektorissa: merkittävä osa siitä on tulonsiirtoja keskiluokalta itselleen. Kierrätyksen vaatima korkea verotus ja sen aiheuttamat muut kannustinongelmat tuhoavat hyvinvointia.

– Olisi tärkeää tunnistaa oikeasti apua tarvitsevat ja kohdistaa apu heille. Järjestelmä ei ole itsetarkoitus, vaan tarvitsevien auttaminen, hän toteaa.

– Tulot ovat tietysti puutteellinen mittari sille, kuka on huono-osainen. Mutta Helsingissä on oikeasti köyhiä ihmisiä, ja lähes poikkeuksetta heillä kaikilla on alhainen tulotaso. Tulonsiirrot ja etuudet pitää kohdistaa heille, riippumatta siitä miten tiukalta meidän keskiluokkaisten perheiden arki joskus tuntuu.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt