Verkkouutiset

”Tämä satuttaisi Aljaksandr Lukašenkaa henkilökohtaisesti ja suoraan”

Valko-Venäjän diktaattoria vastaan on Alan Rileyn mielestä iskettävä kovin keinoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun Valko-Venäjän ilmavoimien hävittäjä pakotti kahden EU-maan välisen Ryanairin lennon FR4978 laskeutumaan Minskiin, kyse ei professori Alan Rileyn mukaan ollut vain lentoliikennesäännösten rikkomisesta, vaan autoritaarisen johtajan häikäilemättömästä hyökkäyksestä koko sääntöperusteista kansainvälistä järjestystä vastaan.

– On korkea riski, että siitä muodostuu ennakkotapaus. Lentoja saatetaan jatkossa kaapata ja niiden matkustajia pitää pitkän aikaa panttivankeina, Britannian johtaviin kilpailuoikeuden asiantuntijoihin lukeutuva Riley kirjoittaa Center for European Policy Analysis -ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

Länsivaltojen on hänen mukaansa reagoitava tilanteeseen voimakkaasti, koska pelissä on niiden omien kansalaisten turvallisuus ja henki. Lähtökohdaksi sopisi hänen mielestään nykyistä vahvempi tuenilmaus oppositiopoliitikko Svjatlana Tsihanouskajalle, elokuussa 2020 järjestettyjen Valko-Venäjän presidentinvaalien todelliselle voittajalle.

– Länsi voisi tukea täysimittaisen hallintorakenteen luomista presidentti Tsihanouskajan ympärille mukaan lukien presidentinhallinto, parlamentti ja ministeriöt. Sille muodostuisi oikeus myöntää passeja ja se saisi diplomaattisen tunnustuksen muun muassa EU:n jäsenvaltioilta, EU:lta itseltään, Britannialta ja Yhdysvalloilta, Riley hahmottelee.

 Rahat oikeille omistajilleen

Tsihanouskajan hallinnon rahoitus voisi hänen mukaansa ensi vaiheessa perustua lännessä jäädytettyihin Lukašenkan hallinnon varoihin ja osin myös maansa rajojen ulkopuolella asuvien noin 1,5 miljoonan valkovenäläisen maksamiin vapaaehtoisiin veroihin.

Taloudellista painetta Lukašenkaa kohtaan kasvatettaisiin paitsi siirtämällä jäädytettyjä varoja Tsihanouskajan hallinnon käyttöön, myös puuttumalla suoraan niihin omaisuuseriin, joita Valko-Venäjän diktaattori ja hänen lähipiirinsä ovat kahmineet sorretulta kansalta omiin taskuihinsa.

– Maassa ei ole oligarkkiluokkaa toisin kuin Venäjällä, vaan ainoastaan Lukašenkan perhe ystävineen. Länsi voisi toteuttaa laajamittaisen operaation heidän varojensa tunnistamiseksi, jäädyttämiseksi ja siirtämiseksi presidentti Tsihanouskajan hallinnolle. Tämä satuttaisi Lukašenkaa henkilökohtaisesti ja suoraan. Se myös heikentäisi häntä poliittisesti, kun todisteet hänen rikastumisestaan tulisivat julki, Riley sanoo.

– Tällainen lännen reaktio lähettäisi viestin kaikille autoritaarisille johtajille: On askelia, joita voimme ottaa ja joista te ette pidä. Arvomme ovat vetovoimaisempia kuin teidän. Pystymme voimaannuttamaan kansalaisenne niin, että he voivat elää parempaa elämää kuin se, jonka te kykenette heille tarjoamaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)