Verkkouutiset

Tämä on Venäjän valtiollisen median näkemys mielenosoituksista

Poliisiväkivaltaa piilotellaan, mielenosoituksista syytetään ulkovaltoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtiota lähellä olevat venäläiset TV-kanavat ja sanomalehdet ovat uutisoineet lauantaina järjestetyistä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemista vastustaneista mielenosoituksista vaihtelevin tavoin. Rajusta poliisiväkivallasta on vaiettu, ja huomio on siirretty salaliittoteorioihin ja muutamiin poliiseihin kohdistuneisiin väkivallantekoihin.

Mielenosoituksissa on vangittu sunnuntaihin mennessä yli 3 000 ihmistä. Useissa kaupungissa turvallisuusjoukot päätyivät hajoittamaan mielenosoitukset väkivaltaisesti.

Russia-24 -uutiskanava uutisoi Venäjän liittoneuvoston kansallisen itsenäisyyden valiokunnan epäilevän, että mielenosoitusten organisoinnissa oli mukana länsimaisia tiedustelupalveluita. Valiokunnan puheenjohtajan Andrei Klimovin mukaan mielenosoitukset suunniteltiin Venäjän rajojen ulkopuolella, jota tukevat myös ”luotettavat tiedustelutiedot”.

Russia-24:n haastattelema Venäjän ihmisoikeusneuvoston jäsen Aleksander Brodin taas pitää mielenosoituksen järjestäjiä syyllisinä  ”venäläisten turvallisuuden vaarantamiseen epäselvien poliittisten tavoitteiden nimissä”. Brod kritisoi myös alaikäisten osallistumista mielenosoituksiin ja paheksui koronarajoitusten huomiotta jättämistä.

Monet valtiolliset mediat ovat kiinnittäneet erityistä huomiota poliiseja vastaan kohdistuneisiin väkivallantekoihin. Valtion omistaman NTV:n mukaan mielenosoittajia epäillään huliganismista, vandalismista ja väkivallasta viranomaisia kohtaan. Kanava nostaa esimerkiksi välikohtauksen Sretenskyn bulevardilla Moskovassa, jossa ryhmä mielensoittajia löi kansalliskaartin sotilasta.

Maan suurin televisiokanava Pervyi kanal näytti vastaavasti lauantain iltauutisissa videoita poliiseista jakamassa teetä ja kasvomaskeja mielensoittajille. Kanavan mukaan mielenosoituksiin oli houkuteltu nuoria sosiaalisessa mediassa ilman, että heille kerrottiin mistä tapahtumassa on kyse.

NTV:n haastattelema Venäjän ihmisoikeusneuvoston puheenjohtaja Valery Fadejev piti ”vastenmielisenä” sitä, että nuoria oltiin kutsuttu mielenosoitukseen sosiaalisessa mediassa.

– Asiaa täytyy tutkia tarkemmin. […] Internet-asiantuntijoiden mukaan tällainen kampanja vaatii huomattavan paljon rahaa tai tukea itse palveluilta. Se on todella suuri operaatio, Fadejev kommentoi.

Myös Komsomolskaja Pravda väittää mielenosoituksia käsitelleessä uutisessa, että suurin osa paikalle tulleista ihmisistä ei ymmärtänyt, mistä mielenosoituksessa oli kyse, vaan tuli paikalle huvin vuoksi. KP:n mukaan osallistujat turhautuivat kylmässä seisomiseen, ja heidän kommenteistaan paistoi läpi pettymys.

– Mielenosoitus ei onneksi äitynyt verenvuodatukseksi, kiitos turvallisuusjoukkojen, jotka käyttäytyivät asiallisesti, ja mielenosoittajien, jotka estivät provokaattorien toiminan, KP:ssa kirjoitetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)