Tämä on Stubbin ”kolmen pointin” salaisuus

1,2,3. Ihmiskorvalla on presentaatiokouluttajan mukaan taipumusta kolmikoille.

Presentaatiokouluttaja Timo Sorri selvittää blogitekstissään pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin puheissaan jatkuvasti käyttämän kolmen pointin taktiikan taustoja.

Kokoomuksen puoluekokouksessa Alexander Stubb teki tärkeässä esittelypuheessaan Sorrin mielestä jopa parodiaa itsestään kertomalla, että puheessa tulee olemaan neljä pointtia.

Esiintymiskouluttajan mukaan ihminen kykenee tutkimusten mukaan säilyttämään muistissaan 4-9 asiaa noin 30 sekunnin ajan. Ihminen ei kykene pitämään työmuistissaan suurempaa määrää pointteja.

”Kolme pointtia” sen sijaan pysyy helposti kuulijan mielessä ja yleisö pysyy ”mukana kelkassa”.

Käyttäytymistaloustieteessä on osoitettu, että valitsemattomuuden todennäköisyys lisääntyy, kun valintojen määrä kasvaa. Jos yleisö muistaa argumentit, se myös todennäköisemmin on niistä samaa mieltä.

Käyttäytymistaloustiede ei kuitenkaan ole pystynyt osoittamaan optimaalista argumenttien määrää.

Sen sijaan käsite triadi on Sorrin mukaan tuttu puhetaidon oppaista. Se perustuu oletukselle, jonka mukaan ihmiskorva- ja aivot ovat mieltyneet kolmikoille. Tunnettu puheenparren triadi on esimerkiksi Rooman keisari Julius Caesarin ”Veni, vidi, vici” eli ”Tulin, näin, voitin”.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt