Verkkouutiset

Tämä on Putinin uusi ase – sokea patriotismi pitää kansan kurissa

Tutkijan mukaan Vladimir Putin ylläpitää neuvostoaikaisen yhteiskuntajärjestelmän perinteitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sokea patriotismi (isänmaallisuus) on olennainen osa Vladimir Putinin johtamaa Venäjää, kirjoittaa Columbia Universityn tohtorikoulutettava ja venäläisen Vedomosti-sanomalehden kolumnisti Maria Snegovaya The National Interestin blogissa.

– Putin rakastaa patriotismiin liittyvää keskustelua.

Snegovayan kirjoittaa otsikolla ”Venäjän uusin ase on sokea patriotismi”. Hän muistuttaa, kuinka Putin on korostanut useasti Venäjän kansallisen patriotismin tärkeyttä ja kuinka patriotismista on tullut olennainen osa Venäjän turvallisuus- ja sotilasideologiaa.

Snegovayan mukaan patriotismi voidaan jakaa kahteen luokkaan: rakentavaan ja sokeaan patriotismiin.

– Tutkimukset osoittavat, että rakentava patriotismi sallii kyseenalaistamisen ja kritiikin. Siihen liittyy myös poliittinen osallistuminen ja tehokkuus.

– Sokea patriotismi puolestaan ei suvaitse kritisointia, poliittista osallistumista eikä läpinäkyvää tiedonkulkua yhteiskunnassa. Myös käsitykset ulkomaisista uhkista ja kansallismielisyys ovat sokean patriotismin olennaisia osia.

Snegovayan mukaan Venäjä on aina ollut sokeiden patrioottien hallitsema, koska maahan ei ole syntynyt liberaaleja perinteitä.

– Venäjältä on aina puuttunut itsenäiset instituutiot – toisin kuin kirkot Euroopassa – jotka haastaisivat hallitsijoiden vallan.

– Hallitsijoiden kiistämätön valta muodosti narratiivin, joka ei erottele maan, poliittisen järjestelmän, valtion ja viranomaisen käsitteitä toisistaan. Sen sijaan nämä käsitteet on niputettu yhteen, ja Venäjästä on muodostunut kaiken kattava valtio.

Snegovaya viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan Putin käsittää valtion juuri tällä tavalla. Hänen mukaansa Putinille Neuvostoliiton romahtaminen merkitsi Venäjän valtion romahtamista eikä niinkään kommunistisen yhteiskuntajärjestelmän hajoamista.

– Neuvostoliitossa korostettiin uhrautumista valtion intressien ja etujen puolesta. Tätä sokeaa patriotismia, joka perustuu ehdottomaan tottelevaisuuteen, iskostettiin kansaan muistomerkkien, kirjallisuuden ja elokuvien avulla.

Snegovaya selittää, kuinka oman elämän uhraamisesta valtion vuoksi tuli poliittinen normi.

– Putinin regiimi, jonka politiikkaa ei saa kyseenalaistaa, pitää edelleen yllä samoja Neuvostoliitosta periytyviä käytäntöjä.

– Venäjän valtionjohdon epäisänmaallista kritisointia pidetään hyökkäyksenä Venäjän valtiota ja yhteiskuntajärjestystä vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)