Pjongjang 2423 -matkapuhelin. / DailyNK / Twitter

Tämä on Pjongjang 2423, Pohjois-Korean oma älypuhelin

Laitteen kerrotaan poistavan automaattisesti epäkorrekteina pidettyjä tiedostoja muistikorteilta.

DailyNK-sivusto kertoo saaneensa käsiinsä Pohjois-Korean teknologisen ylpeydenaiheen eli uuden Pjongjang 2423 -älypuhelimen.

Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong-unin hallinto pyrkii rajoittamaan tiukasti kansalaistensa tiedonsaantia, joten myös lokakuussa 2018 julkaistun laitteen ominaisuudet on sovitettu sensuuriin sopiviksi.

Maassa on annettu esimerkiksi annettu viime aikoina ankaria tuomioita henkilöille, jotka ovat jääneet kiinni eteläkorealaisten elokuvien tai draamasarjojen katselusta.

Testin mukaan Pjongjang 2423 -puhelimeen ei voi siirtää vapaasti tiedostoja ulkoisilta muistikortilta. Laite myös vaikuttaa poistavan automaattisesti muistikortilta löytyviä kuvia ja muita mediatiedostoja.

Valtion hyväksymiä ohjelmia voi ladata virallisesta Toverini Gil 4.1 -sovelluskaupasta. Sovelluskaupan kehittäjät ovat ilmeisesti Kim Il-Sungin yliopistosta hyvin arvosanoin valmistuneita, noin 20–30-vuotiaita it-alan osaajia.

Puhelin pohjautuu vahvasti ulkomaiseen elektroniikkaan, ja esimerkiksi prosessori on taiwanilaisen Mediatek-yhtiön valmistama. Suorituskyvyltään Pjongjang 2423:n kerrotaan vastaavan vuonna 2014 julkaistua Samsungin Galaxy S4 -älypuhelinta.

DailyNK:n mukaan puhelinten ulkonäkö on parantunut vuosien varrella, sillä uusimmasta mallista päätettiin poistaa tavanomaiset ”pohjoiskorealaistyyliset” koristekuvat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt