Verkkouutiset

Tämä on pahin diktatuuri, josta et ole koskaan kuullutkaan

Gambian itsevaltainen presidentti johtaa maataan pelolla ja taikauskolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Gambian presidentti Yahya Jammeh nousi valtaan verettömässä vallankaappauksessa vuonna 1994. Hän tavoittelee viidettä kauttaan tämän vuoden lopulla järjestettävissä vaaleissa. Foreign Policyn mukaan maassa kytee kuitenkin sen historian suurin kapinaliike.

Foreign Policy luonnehtii Jammehin Gambiaa ”pahimmaksi diktatuuriksi, josta kukaan ei ole kuullut”.

Eksentrinen Jammeh hallitsee kansaansa pelolla ja taikauskolla. Presidentti suorittaa henkilökohtaisesti rituaalimanauksia ja väittää kykenevänsä parantamaan omilla yrttirohdoillaan kaikki tunnetut vaivat aina AIDSista hedelmättömyyteen.

Foreign Policyn mukaan Jammehin pahamaineiset tiedustelu- ja turvallisuuspalvelut teloittavat ja kiduttavat ihmisiä. Katoamiset ovat tavallisia. Kovia otteita tarvitaan, jotta tyytymätön kansa pysyisi kurissa.

Gambian BKT asukasta kohden on Länsi-Afrikan matalin. Se on ainoa alueen valtio, jonka talous on kutistunut vuoden 1994 jälkeen. Valtion ihmisoikeustilanne on surkea.

Tähän mennessä Jammeh on onnistunut pitämään vallan hyppysissään turvallisuuskoneistonsa ansiosta. Vuonna 2001 turvallisuusjoukot avasivat tulen opiskelijoiden mielenosoitukseen ja surmasivat 14 ihmistä. Sen jälkeen Jammehin hallinto puski läpi lain, joka takasi presidentille laajat oikeudet suojata viranomaisia väärinkäytössyytöksiltä.

Vuosia kypsyneet jännitteet kuohuivat yli kaksi viikkoa sitten, kun Gambialaiset lähtivät kadulle vaatimaan uudistuksia. Mellakkapoliisi iski rajusti mielenosoittajia vastaan ja hajotti maan pääkaupunkiin Banjuliin kerääntyneet väkijoukot.

Kaksi päivää myöhemmin mielenosoitukset toistuivat entistä suurempina. Kyseessä oli Jammehin yli kahden vuosikymmenen valtakauden suurin protesti. Tällä kertaa poliisikin reagoi vahvemmin. Väkijoukkoa tulitettiin ja kymmeniä pidätettiin.

Foreign Policyn mukaan myöhemmin paljastui, että maan oppositiota johtavan UDP-puolueen nuortenliikkeen johtaja Solo Sandeng menehtyi pidätettynä ollessaan. Hänet väitetysti kidutettiin hengiltä.

Tieto Sandengin kuolemasta johti jo kolmanteen protestimarssiin muutaman päivän sisällä. Siitä seurasi lisää pidätyksiä ja kuolemia. UDP-puolue on jo ilmoittanut järjestävänsä silti lisää mielenilmauksia.

Kansainvälinen yhteisö on kehottanut Gambian hallintoa hillitsemään reaktioitaan rauhanomaisiksi luonnehdittuihin mielenosoituksiin. Foreign Policy arvioi kuitenkin, että mikäli uhkaukset uusista mielenosoituksista toteutuvat, saattaa Jammeh turvautua äärimmäisiin voimakeinoihin. Presidentti on jo todennut, ”ettei mielenosoittajia tulla säästämään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)