Vakuutus- ja rahoitusneuvonta on listannut viisi digiajan kansalaistaitoa, jotka jokaisen kannattaa hallita. LEHTIKUVA/ANNI REENPÄÄ

Tämä on nyt Suomen yleisin haittaohjelma

Emotet-troijalainen on palannut yleisimpien haittaohjelmien listan ykkössijalle.

Näin kertoo tietoturvayhtiö Check Point Software Technologies. Yhtiön mukaan Emotet-troijalaista on esiintynyt seitsemässä prosentissa yritysverkoista maailmanlaajuisesti. Lomakauden aikana roskapostikampanjaa levitettiin yli 100 000 käyttäjälle päivässä.

Emotet oli joulukuussa myös Suomen yleisin haittaohjelma, ja sitä esiintyi lähes viidessä prosentissa maan yritysverkoista.

Syys-lokakuussa Emotet oli jatkuvasti maailmanlaajuisen uhkaindeksin kärjessä, ja se yhdistettiin kiristyshaittaohjelmahyökkäysten aaltoon.

Yhtiön tutkijoiden mukaan Emotetia on nyt päivitetty, ja uusi roskapostikampanja käyttää haittaohjelman levittämiseksi useita tekniikoita, kuten upotettuja linkkejä, asiakirjaliitteitä ja salasanasuojattuja Zip-tiedostoja.

Emotet tunnistettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014, ja sen kehittäjät ovat päivittäneet sitä säännöllisesti ylläpitääkseen sen tehokkuutta. On arvioitu, että jokaisen Emotetiin liittyvän haittatapahtuman jälkien korjaaminen maksaa organisaatioille yli miljoona dollaria.

– Emotet kehitettiin alun perin pankkihaittaohjelmaksi, joka livahti käyttäjien tietokoneisiin varastamaan yksityisiä ja arkaluonteisia tietoja. Se on kuitenkin kehittynyt ajan myötä, ja sitä pidetään nyt yhtenä eniten kustannuksia aiheuttavista ja tuhoisimmista haittaohjelmavarianteista, kertoo Check Pointin Maya Horowitz yhtiön tiedotteessa.

Suomen viisi yleisintä haittaohjelmaa joulukuussa:

1. Emotet – Kehittynyt, itsestään leviävä ja modulaarinen pankkitroijalainen, jota käytetään nykyään pääasiassa muiden haittaohjelmien levittämiseen. Väistelee virustutkia ja poistoyrityksiä. Pystyy leviämään myös sähköpostiliitteiden ja -linkkien kautta. Esiintyvyys 4,72 prosenttia.

2. Formbook – Windows-järjestelmän haittaohjelma, joka kerää uhrien tietoja monin eri tavoin. Esiintyvyys 4,33 prosenttia.

3. TrickBot – Pääasiassa pankkihuijauksiin tähtäävä haittaohjelma. Esiintyvyys 2,76 prosenttia.

4. XMRig – Monero-kryptovaluutan louhija. Esiintyvyys 2,76 prosenttia.

5. Remcos – Jakaa haittaohjelmia roskaposteihin liitettyjen Microsoft Office -asiakirjojen kautta. Esiintyvyys 1,97 prosenttia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt