Ursula von der Leyen. WIKIMEDIA COMMONS

”Tämä on askel kohti eurooppalaisten armeijaa”

Pysyvän rakenteellisen yhteistyön aloittaminen puolustuksessa on tulkittu Euroopassa askeleeksi kohti yhteistä armeijaa.

– Tämä on uusi askel kohti eurooppalaisten armeijaa, Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen (CDU) kommentoi pysyvän rakenteellisen yhteistyön aloittamista puolustusasioissa.

Euroopan unionin nykyisestä 28 maasta 23 päätti maanantaina aloittaa niin sanotun pysyvän rakenteellisen yhteistyön. Sen ulkopuolelle jäivät EU:sta eroamassa oleva Iso-Britannia sekä Tanska, Malta, Portugali ja Irlanti.

Tarkalleen ottaen yhteistyön sisältöä ei ole vielä määritelty, vaan se rakentuu ajan kuluessa. Saksassa kuitenkin maanantainen päätös yhteistyön aloittamisesta koettiin erityisen merkittävänä. Ulkoministeri Sigmar Gabriel (SPD) kuvasi päätöstä historialliseksi.

–  Perustamme tänään eurooppalaisen turvallisuus- ja puolustusunionin, von der Leyen iloitsi päätöksestä.

Puolustusministeri totesi, että eurooppalaisten omaehtoinen organisoituminen tuli tärkeäksi erityisesti Donald Trumpin tultua valituksi Yhdysvaltain presidentiksi. Von der Leyenin mukaan Euroopan turvallisuus- ja puolustusunioni täydentää Natoa. Euroopan naapuruston turvallisuusongelmia ei kuitenkaan hoida kukaan muu kuin Eurooppa itse.

– Meillä on kemptensseja ja työkaluja, mitä Natolla ei ole totesi EU:n korkea edustaja Frederica Mogherini.

Hän näki EU:n puolustukselle tehtäviä esimerkiksi Afrikassa. Yhteistyö edellyttää muun muassa valmiutta ”merkittävää tukeen” joukkojen ja materiaalin muodossa EU:n ulkomaanoperaatioille.

Ranska olisi toivonut yhteistyöhön pienempää halukkaiden koalitiota, jotta EU:n joukkoja olisi voinut käyttää ulkomailla haastavammissa taisteluoperaatioissa. Saksalle oli tärkeää, että rakenteellisesta yhteistyöstä ei tule Euroopan unionia jakavaa hanketta. Toistaiseksi puolustusyhteistyön muodot ovat vielä suunnittelupöydällä.

Maat ovat sitoutuneet käyttämään 20 prosenttia puolustusbudjetistaan uusiin hankintoihin. Ulkoministeri Gabriel totesi, että yhteistyö tarkoittaa säästöjä puolustuksen materiaalihankinnoissa, kun niitä ei enää tehdä kansallisesti, vaan yhteistyössä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt