X
SULJE MAINOS
Vuoden 1991 pankkikriisi vaikuttaa Suomen lähihistorian eniten kirjoitetulta politiikan suurtapahtumalta. LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN / tut 1995

Tämä oli lähihistorian isoin politiikan skandaali lehdissä – yllätystulos

Väitöskirjan mukaan yksityiselämäkohut eivät uhkaa merkittävien asia-aiheiden valta-asemaa.

Ilta-Sanomien toimittaja Timo Paunosen valtio-opin väitöskirja Kuka kaivaa pääministerin poliittisen haudan? Poliitikkojen ja toimittajien väliset suhteet viiden pääministerin aikana 1987–2010 tarkastetaan perjantaina Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa.

Väitöstutkimuksessa tarkastellaan poliitikkojen ja toimittajien välisiä suhteita, politiikan journalismin muutosta ja median roolia politiikan päätöksenteossa viiden pääministerin aikana vuosina 1987–2010.

Väitöskirjassa on julkaistu taulukko Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien eniten käsittelemistä poliittisista tapahtumista vuosina 1990-2008.

Tekijä on laskenut politiikan tapahtumista kirjoitettujen juttujen määrät yhteen tarkoituksena osoittaa, miten painotukset muuttuivat politiikan journalismissa vuosina 1990–2008. Tulos oli seuraava:

Suomen pankkituista ja 1990-luvun alun talouskriisistä kirjoitettiin siis enemmän kuin mistään muusta aiheesta.

Toiseksi tuli pääministeri Esko Ahon EY-päätös 1994 ja kolmanneksi vaalirahakohu 2008.

– Taulukon perusteella näyttää siltä, että poliitikkoa henkilönä käsittelevien juttujen määrä on kasvussa. Ilta-Sanomat on perinteisesti lähestynyt politiikkaa henkilöiden kautta, mutta henkilökeskeinen politiikan journalismi sai entistä enemmän tilaa myös Helsingin Sanomissa, väitöskirjassa todetaan.

Pääministeri Harri Holkeri muistetaan minä juon nyt kahvia -episodistaan, mutta siitä ei HS:ssa ja IS:ssa paljon kirjoitettu.

Sen sijaan Ilkka Kanervan tekstiviestikohu vuonna 2008 haastoi juttujen määrässä uutisoinnin pääministeri Anneli Jäätteenmäen erosta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt