X
SULJE MAINOS
Ksalol-lääkkeen pakkauksen jämä Rautatientorin metrosaseman sisäänkäynnillä Helsingissä 19. tammikuuta 2021.

TS: Tämä myrkkyhuume tappaa nyt nuorisoa

Viime viikkoina Suomessa on tapahtunut kymmenkunta rauhoittaviin lääkkeisiin liitettyä huumekuolemaa.

Fentanyylillä terästettyä Ksalol on aiheuttanuttut useita huumekuolemia Turussa ja Helsingissä, uutisoi Turun Sanomat. Lounais-Suomen poliisin mukaan Turussa on tapahtunut viisi nuorten huumekuolemaa huhtikuun aikana.

Myös Helsingin sosiaalityöhön on tullut tietoa parin kuukauden sisällä puolestakymmennestä nuorten yllättävästä huumekuolemasta, joihin kaikkiin liittyy rauhoittavia lääkkeitä. Tämä on epätavanomainen piikki, sillä rauhoittaviin lääkkeisiin ei helposti kuole.

– Käyttäjät ovat puhuneet Ksalol-nimisestä alpratsolaamivalmisteesta, johon olisi lisätty mahdollisesti fentanyyliä, kertoo sosiaalityöntekijä Pauliina Nylund Helsingin sosiaalityöstä TS:lle.

Nylund korostaa, että kuten Turussakaan, Helsingin tapauksissa varmuutta kuoleman aiheuttaneesta aineesta ei vielä ole. Uusien kuolemien estämiseksi on kuitenkin tärkeää, että mahdollisesta vaarasta varoitetaan heti, eikä vasta kuukausien päästä, kun kuolinsyyraportit ovat valmistuneet. Samaan päätyi Lounais-Suomen poliisi, joka varoitti huumekuolemista kertovassa tiedotteessaan torstaina laittomassa katukaupassa Ksalol-nimellä myytävästä rauhoittavasta lääkkeestä.

Kukaan ei tiedä vielä varmuudella, aiheuttaako huumeidenkäyttäjien myrkytyksiä sekakäyttö vai jokin huumeeseen lisätty tappava aine. Turun Sanomien tietojen mukaan moni seikka viittaa siihen, että Suomessa on levinnyt ainakin Vaasan korkeudelle saakka iso erä Ksalol-nimellä myytävää laitonta valmistetta, jota on terästetty mahdollisesti fentanyylillä.

Fentanyyli on hyvin vahva opioidi, jossa tappava annos on erittäin pieni.

Nylund arvioi, että alpratsolaamien käyttö itselääkintään tai huumetarkoituksessa on hyvin suosittua nuorten keskuudessa. Koronan aikana käyttö on lisääntynyt entisestään, kun aivan tavalliset koulua käyvät nuoretkin ovat lääkinneet sillä esimerkiksi ahdistusta.

– Nuoret eivät ole todennäköisesti osanneet varoa, ja tämä on lisännyt kuolemia. On täysin vastuutonta ja järjetöntä levittää tällaista ainetta, Nylund sanoo.

Lounais-Suomen poliisi pyytää vihjeitä myrkkyhuumeen saamiseksi pois katukaupasta. Jos tiedät jotakin asiasta tai aineen alkuperästä, ilmoita havaintosi numeroon 0295 417 259 tai osoitteeseen [email protected]

 

 

 

 

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt