Verkkouutiset

Tämä maa hyötyy eniten Donald Trumpin Iran-pakotteista – öljyä alennuksella?

USA:n presidentin Iran-ilmoituksen vaikutuksia öljymarkkinoilla voidaan arvioida Kiinan reagoinnilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan uskotaan hyötyvän eniten Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoituksesta vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta ja palauttaa talouspakotteita, kertoo CNN.

Analyytikot uskovat Iranin muiden suurten asiakkaiden – myös USA:n liittolaiset Japani ja Etelä-Korea –noudattavan Kiinaa tarkemmin pakotteita.

Jos eurooppalaiset valtiot rajoittavat öljykauppaansa Iranin kanssa tai lopettavat sen kokonaan, Kiinalla olisi analyytikoiden mukaan mahdollisuus ostaa enemmän öljyä ja saada jopa alennusta.

– Kiina on mahdollisesti se maa, joka hyötyy eniten Iranin talouspakotteiden palauttamisesta, kertoo ClipperData-yhtiön tutkimusjohtaja Matt Smith.

Paljon öljyä kuluttava Kiina on Iranin suurin asiakas. Siksi Kiinalla on paljon vaikutusvaltaa.

Tutkimusyhtiö Genscapen mukaan lähes kolmasosa Iranin öljytoimituksista on tänä vuonna mennyt Kiinaan.

Öljyn hinta nousi korkeimmilleen sitten marraskuun 2014 ennen presidentti Trumpin ilmoitusta. Trumpin Irania kohtaan ottaman kovan asenteen seurauksena monet välittäjät uskoivat, että Iranin öljynvienti vähenee selvästi.

Ei ole kuitenkaan mitään takeita siitä, että Iranin suuret asiakkaat noudattavat uusia pakotteita. Myös osa Yhdysvaltain eurooppalaisista liittolaisista on ilmaissut turhautumisensa Trumpin päätökseen.

Öljyä janoavalla Kiinalla uskotaan olevan vielä vähemmän haluja pakotteiden noudattamiseen maiden välisen kauppakiistan vuoksi.

Kiistan on pelätty lietsovan kauppasotaa ja voivan typistää maailmantalouden kasvua. Maailman suurimpien talouksien kiista tullimaksuista sai alkunsa, kun Trump asetti Kiinasta tuotavalle teräkselle ja alumiinille tuontitullit. Kiina vastasi korottamalla monien tunnettujen yhdysvaltalaistuotteiden tullimaksuja. Maat ovat sittemmin uhanneet toisiaan useilla taloudellisilla vastatoimilla.

– Yhdysvalloilla voi olla vaikeuksia taivutella Kiinaa rajoittamaan tuontiaan Washingtonin ja Pekingin kireiden suhteiden vuoksi, Capital Economics -yhtiön ekonomisti Thomas Pugh toteaa raportissaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)