Antti Rinne. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Antti Rinne: Tämä hallitus keventää tuloverotusta

Pääministeri toisti asiaa useaan kertaan eduskunnassa.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen kysyi eduskunnan kyselytunnilla, pidetäänkö Suomessa se suunta, että palkkaverotus kevenee ja ostovoima kasvaa. Mykkäsen mukaan vaikeampinakin aikoina pidettiin pitkään huolta, että näin käy.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi.

– Tämä hallitus ei kiristä tuloveroja. On totta, että tämä hallitus ei kiristä tuloveroja. (”Kyllä kiristää”, kokoomuksen Ben Zyskowicz huusi). Mutta sen myönnän, että palkan välilliset kulut tulevat nousemaan, joka on työmarkkinaosapuolien ratkaisusta tuleva, Mika Lintilä sanoi.

Pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi, että ”tuloverotus tulee kevenemään 200 miljoonaa euroa, pieni- ja keskituloisen tuloverotus”.

– Ja kiky-sopimuksessa sovittu sotu-maksujen siirto palkansaajille työnantajalta, se tulee nostamaan hieman verotusta, 0,4. Siis verotusta ja veroluonteisia maksuja. Se liittyy siihen kiky-sopimukseen, joka tehtiin viime kaudella, Antti Rinne totesi.

– Tämä hallitus keventää pieni- ja keskituloisten tuloverotusta, Rinne toisteli.

– Ei kevennä keskituloisten!, Ben Zyskowicz huusi.

– Tämä hallitus keventää 200 miljoonalla eurolla pieni- ja keskituloisten verotusta, Rinne jälleen totesi myöhemmin.

Rinteen mukaan sen sijaan kokoomuksen ollessa hallituksessa verotusta kiristettiin, ”se on siis teidän aikaansaannoksenne”.

”Tämä on erikoista”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi, että nykyinen hallitus kyllä korottaa pieni- ja keskituloisten verotusta.

– Se 250 miljoonaa – tiedän sen entisenä valtiovarainministerinä – ei riitä lähellekään keskituloisten veronkiristyksen estämiseen, Petteri Orpo huomautti.

Petteri Orpo. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

– Maksumuutokset, jotka viime hallitus kompensoi joka kerta keskituloiselle ahkeralle suomalaiselle – te ette sitä tee. 320 euroa keskituloinen pariskunta menettää, maksaa enemmän. Polttoaineverot nousevat, asumisen kustannukset nousevat ja nämä menevät myös eläkeläisille. Miksi te maksatatte, pääministeri Rinne, teidän rahankäyttönne, teidän lupauksenlunastuksenne, tavallisilla suomalaisilla?, Orpo kysyi.

Rinne vastasi, että ”sitä tikulla silmään joka vanhoja muistelee”. Hänen mukaansa Orpon puhe on silti viime vaalikautta ajatellen ”aika paksua”.

– Te leikkasitte köyhiltä suomalaisilta ihmisiltä riippumatta siitä, mihin väestöryhmään he kuuluivat, Rinne syytti.

Petteri Orpo lainasi Antti Rinteen tuulentupa-puhetta eduskunnassa 11. kesäkuuta 2019. Siinä Rinne sanoi, että ””tämän hallituksen lähtökohta on se, että pysyviä menoja ei lisätä ilman, että on tietoja pysyvistä tuloista, eikä rakenneta tuulentupaa sillä tavalla, että työllisyysastepäätökset perustuvat joihinkin epämääräisiin oletuksiin, vaan niiden pitää olla valtiovarainministeriön laskelmien pohjalta varmistettuja lukuja, jotta niitä voidaan ottaa huomioon”.

– Nyt te kuitenkin lisäätte niitä pysyviä menoja yli miljardilla eurolla ilman tietoakaan työllisyystoimista. Ilman tietoakaan työllisyyden kasvusta. Minusta tämä on erikoista, Petteri Orpo sanoi.

– Miten te perustelette sen, että teidän puheenne ei pidä yhtään paikkaansa verrattuna kesäkuisiin? Miksi te ette noudata omaa hallitusohjelmaanne? Miksi te viette Suomen taloutta kohti tilaa, jossa menot kasvaa, verot nousee ja velka kasvaa?

Antti Rinne vastasi:

– Edustaja Orpo, kun te olitte valtiovarainministerinä, aika usein totesitte tältä paikalta, että ”valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan”. No nyt käytän samaa perustetta.

Ei hyvityksiä

Antti Rinne sanoi kuunnelleensa merkittävästi Martti Hetemäkeä, joka Rinteen mukaan sanoi budjettiriihessä, että tämän hallituksen ohjelma ja budjettipäätökset ovat todellisia vaikuttavia tekijöitä työllisyysasteen nostamiseen.

Ben Zyskowicz väänsi rautalankaa. Hänen mukaansa fakta on, että Rinteen hallitus ei kompensoi kiky-sopimuksesta johtuvia palkansaajamaksujen nousuja, joka tarkoittaa sitä, että keskituloisten verotus kiristyy 250 miljoonalla eurolla.

Antti Rinne vastasi, että päätös tehtiin Zyskowiczin puolueen ollessa hallituksessa.

– Kun puhutaan puhtaasti tuloverotuksen keventämisestä, se koskettaa pieni- ja keskituloisia kaikkia. Teidän päätöstenne seurauksena verotus tulee kiristymään, Rinne sanoi.

Kokoomuksen Jukka Kopra ihmetteli, pitääkö täällä valtaa edellinen hallitus vai nykyinen. Antti Rinne vastasi puhumalla lomarahojen leikkausten korjaantumisesta.

Petteri Orpo sanoi Antti Rinteelle, että ”te olette pääministeri, valta on teillä”.

– Ja se, jos te ette kompensoi — toisin kuin me teimme — sitä sosiaaliturvamaksujen kiristystä, niin se on teidän valintanne, ja sen vuoksi keskituloisten, ahkerien suomalaisten verotus kiristyy, ja tämä on fakta, Petteri Orpo sanoi.

– Tehkää todellisia työllisyystoimia, ja jos niitä ei ala kuulumaan, niin silloin me olemme siinä tilanteessa, valtiovarainministeri Lintilä, joka teette tiukkaa talouspolitiikkaa, että te joudutte lunastamaan lupauksenne. Minä pelkään, että te joudutte leikkaamaan nyt näitä hyviä asioita, joita täällä pääministeri Rinne on jo useaan otteeseen luetellut, Orpo totesi.

Antti Rinne huomautti hallituksen ehtineen tehdä vasta kolme kuukautta töitä.
– Minä uskon, että kun mennään tästä eteenpäin joitakin kuukausia, viimeistään vuoden päästä tulette näkemään sen, että tämän hallituksen politiikka puree myös työllisyyden näkökulmasta. Tämä hallitus tulee nostamaan työllisyysastetta tavoittelemallaan tavalla. Näin uskon vahvasti, Rinne sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt