X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen ja vihreiden kuntavaaliteemat. Kuva: Verkkouutiset/Timo Mäkinen

Tämä erottaa vihreitä ja kokoomusta kuntavaaleissa

Puolueiden välille on rakennettu kaksinkamppailuasetelmaa erityisesti Helsingissä.

Tuoreiden mielipidemittausten perusteella edellisten kuntavaalien voittaja kokoomus on etenemässä paalupaikalta sunnuntain vaaleihin.

Ylen mittauksessa kokoomuksen kannatus on 19,6 prosenttia, perussuomalaisten 18, SDP:n 17 ja keskustan 13 prosenttia. Vihreät on viidennellä sijalla 10,9 prosentin kannatuksella.

Vihreiden ja kokoomuksen välille on rakennettu jännittävää kaksinkamppailua Helsingissä, jossa voittajan ehdokas nousee uudeksi pormestariksi Jan Vapaavuoren tilalle. Helsingin Sanomien 3. kesäkuuta julkaistussa kyselyssä kokoomusta äänestäisi Helsingissä 23,2 prosenttia ja vihreitä 21,3 prosenttia.

Vihreiden kuntavaaliohjelmassa tärkeimmiksi teemoiksi nostetaan ilmastokriisi, luontokato ja arjen palveluiden tulevaisuus. Puolue myöntää, että koronakriisin aiheuttamaa taloudellista ja hyvinvointivelkaa joudutaan kuromaan vielä vuosien ajan.

– Vihreässä kunnassa ilmastonmuutoksen torjunta, siihen sopeutuminen ja ympäristöongelmiin liittyvän muutos- ja sietokyvyn lisääminen on osa kaikkea kunnan toimintaa. Vihreässä kunnassa asukkaat voivat luoda itselleen kestävän elämäntavan, ohjelmassa todetaan.

Puolue haluaa tehdä kaikista suomalaisista kunnista ”ilmastotyön edelläkävijöitä” eli hiilineutraaleja viimeistään 2030-luvulla. Taustalla on ajatus siitä, että suuri osa Suomen päästöistä on kuntapäättäjien vallassa.

– Kunta- tai kaupunkiorganisaation omien päästöjen painaminen nollaan ei kuitenkaan riitä, vaan yhdessä asukkaiden ja alueen yritysten kanssa on luotava mahdollisuudet elää ilman ilmastopäästöjä. Tämä edellyttää kuntien, järjestöjen, yritysten ja asukkaiden keskinäisen yhteistyön lisäämistä.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on painottanut puolueen tukevan täysin hallituksen sote-uudistusta, joka tulee vaikuttamaan merkittävästi palveluiden järjestämiseen tulevaisuudessa. Puolue myös kannattaa uuden maakuntaveron käyttöönottoa.

Kokoomus kantaa huolta kestävästä taloudenpidosta

Verkkouutiset pyysi vihreiden puoluesihteeri Veli Liikasta ja varapuheenjohtaja Fatim Diarraa kiteyttämään puolueen keskeiset erot kokoomukseen. Kyselyihin ei vastattu vaalikiireisiin vedoten.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko arvioi erojen löytyvän erityisesti suhtautumisessa kuntatalouteen.

– Kannamme mielestäni vihreitä enemmän huolta kestävästä taloudenpidosta, vastustamme kuntien liiallista velkaantumista ja veronkorotuksia. Tämä näkyy konkreettisesti kuntapolitiikassa, Kokko sanoo.

Hän muistuttaa, että kokoomuksen valtuustoryhmät tekevät asiapohjalta yhteistyötä kaikkien ryhmien kanssa niissä asioissa, joissa yhteisiä tavoitteita löytyy.

– Vihreiden kanssa löytyy yhteisiä tavoitteita esimerkiksi tieteeseen ja tutkimuksen liittyen, Kristiina Kokko jatkaa.

Kokoomuksen kuntavaaliohjelmassa nostetaan esiin rohkeiden ratkaisujen etsiminen tämän hetken vaikeimpiin ongelmiin. Monet näistä liittyvät ympäristöön.

– Ilmastonmuutos on globaali kysymys, mutta konkreettiset teot tehdään usein paikallisesti kunnissa ja kaupungeissa. Kokoomus haluaa, että luonto säilyy puhtaana ja monimuotoisena tuleville sukupolville, puolueen vaaliohjelmassa kerrotaan.

”Kannamme vihreitä enemmän huolta kestävästä taloudenpidosta, vastustamme kuntien liiallista velkaantumista ja veronkorotuksia.”

Toimenpiteiksi esitetään muun muassa lähikoulujen lämmityksen vaihtaminen öljystä maalämpöön ja hiilenpolton korvaaminen vähäpäästöisillä energiamuodoilla.

– Otetaan uusimmat ideat käyttöön jätteiden kierrättämisessä. Vähennetään liikenteen päästöjä fiksusti ja vaikuttavasti. Puhdistetaan jäte- ja hulevedet nykyistä paremmin, ohjelmassa listataan.

LUE MYÖS:
Näin PS ja kokoomus eroavat kuntavaaleissa (VU 9.6.2021)
Tämä erottaa SDP:tä ja kokoomusta kunnissa (VU 28.5.2021)

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt