X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen ja SDP:n kuntavaaliteemat. Kuva: Timo Mäkinen

Tämä erottaa SDP:tä ja kokoomusta kunnissa

Kokoomuksen puoluesihteeri painottaa kestävää kuntataloutta, SDP peruspalveluiden rahoitusta.

Puolueiden kuntavaaliohjelmia on ajoittain arvosteltu abstrakteiksi toivelistoiksi, joissa ei ole riittävästi konkreettista sisältöä tai jotka eivät huomioi kuntatalouden säästöpaineita.

Ohjelmia tutkimalla on silti mahdollista hahmottaa puolueiden välisiä arvo- ja painotuseroja.

Pääministeripuolue SDP:n kuntavaaliohjelmassa on lueteltu lukuisia tärkeinä pidettyjä kuntapalveluita ja kohteita, joihin puolue haluaa ohjata lisää rahaa. Ohjelmassa mainitaan muun muassa nuorisotakuu, neuvolat, ruuhkavuosien arjen tukeminen, lähikoulut ja kiusaamisen ehkäisy.

SDP lisäisi rakentamista joukkoliikenneyhteyksien varrella, mutta kehittäisi samalla lähiöitä, esteettömyyttä edistävää suunnittelua ja ehkäisisi alueiden eriytymistä.

Ohjelman talousosiossa voi nähdä pyrkimystä viestiä samoista teemoista kuin kokoomus. Puolueen mukaan kuntien elinvoima syntyy työstä ja yrittämisestä, minkä lisäksi kunnissa halutaan edistää eri lupaprosessien sujuvampaa käsittelyä.

– Ottamalla paikalliset yritykset ja järjestöt vahvemmin mukaan kuntien palvelujen tuottamiseen tuetaan myös niiden kasvua ja innovaatioita. Laadukkaat oppilaitokset varmistavat osaltaan, että osaavaa työvoimaa on tarjolla yrityksille kaikkialla Suomessa, ohjelmassa todetaan.

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko.

Kokoomus ei nostaisi veroja

Kokoomuksen kuntavaaliohjelmassa painotetaan, etteivät ratkaisut synny vain ”työntämällä käsi syvälle yhteiseen kirstuun”.

– Enemmänkin se, että tekee töitä sen eteen, että kirstussa kiiltää muukin kuin messinkinen pohja. Onkin kysyttävä: kuka pystyy hoitamaan asioitamme niin, että vastakin yhteinen kakku kasvaa, yhteiset rahat riittävät ja palvelut pelaavat. Ensin pitää tehdä jaettavaa ja vasta sitten jakaa. Tyhjä jääkaappikin pysyy tyhjänä, vaikka sen ovea avaisi aamusta iltaan, puolueen ohjelmassa todetaan.

Kokoomuksen mukaan harva puolue on antanut painoa sille, että ilman toimivaa taloutta kunnat kuihtuvat.

– On nimittäin muistettava, että lopulta kunnat käyttävät kuntalaisten rahoja. Ilman kestävää taloutta meillä ei olisi maailman parasta koulua, toimivaa terveydenhuoltoa tai hyvää joukkoliikennettä. Ilman ihmisiä ja yrityksiä, jotka tekevät työtä, luovat uutta, hyppäävät epävarmuuteen tai tavoittelevat tähtiä, meillä ei olisi asvalttia teillä, ei kirjastoautoa tai festareita.

Kokoomuksen konkreettisena tavoitteena on, ettei kunnallisveroa nostettaisi Suomen kunnissa valtuustokauden aikana. Myös kunnallinen piiloverottaminen ja elinkustannusten nousu olisi saatava kuriin.

– Jätemaksujen, sähkönsiirtomaksujen, vesimaksujen tai muiden maksujen korottaminen ei saa olla vuosittainen automaatti. Ensin on aina tehtävä kaikki mahdollinen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi. Yritykset synnyttävät työtä ja hyvinvointia, puolueen kuntavaaliohjelmassa lukee.

– Kokoomus on Suomen yrittäjämyönteisin puolue. Tahdommekin tehdä kaikista kunnista yrittäjämyönteisiä. Kuntien keskeinen tehtävä on tarjota hyvät edellytykset yrittämiselle.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Konkreettiset erot

Verkkouutiset pyysi SDP:n ja kokoomuksen puoluesihteereitä kiteyttämään puolueiden väliset erot mahdollisimman tiiviissä muodossa. Kokoomuksen Kristiina Kokko painottaa yksilöitä ja kuntataloutta.

– Kokoomus luottaa yksilöön, sillä yksilöiden kehittyminen ja unelmien tavoittelu muuttavat maailmaa paremmaksi. Kuntataloudesta halutaan pitää huolta, jotta myös tuleville sukupolville riittää varoja hyviin tarkoituksiin, Kokko sanoo.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm nostaa esiin myös valtuustotason yhteistyön ja kompromissit. Hän kuvailee molempia puolueita vastuullisiksi voimiksi kuntapolitiikassa, joita yhdistää ratkaisujen etsiminen yhteistyöllä.

– Konkreettinen ero kuntavaalien kontekstissa, joka kertoo myös aatteellisista lähtökohdista on, että kokoomus on moittinut hallitusta koronakriisin keskellä tehdystä kehysylityksistä ja vaatii lähes miljardin euron leikkauksia ensi vuodelle. Se tarkoittaisi väistämättä leikkauksia kuntien peruspalveluihin, kuten esimerkiksi koulutukseen tai terveydenhoitoon. SDP:n mielestä leikkaukset tässä tilanteessa olisivat myrkkyä myös kasvulle ja työllisyydelle, ja puheenjohtaja [Petteri] Orpon lupaama säästölista onkin vielä näkemättä, Rönnholm sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt