Kai Mykkänen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Talvisota on suomalaisen identiteetin ydin”

Kai Mykkäsen mukaan talvisota oli nykyiselle Suomelle välttämätön edellytys.

Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan tämän päivän Suomea ei olisi ilman talvisotaa. Hän kertoi näkemyksestään puheessaan talvisodan päättymisen muistojuhlassa. Mykkäsen mukaan talvisota on suomalaisen identiteetin ydin.

– Ensinnäkin se teki mahdolliseksi Suomen selviämisen itsenäisenä kansakuntana. Mutta väitän, että se antoi meille, hyvinvointi-Suomelle, toisenkin välttämättömän rakennuspalikan – itsetunnon ja luottamuksen.

Talvisota identiteetin ytimenä ei ole Mykkäsen mukaan vain tarina selviämisestä ja itseluottamuksesta, vaan tärkeää on ollut myös kasvaminen veljeyteen ja keskinäiseen luottamukseen.

– Ensimmäinen talvisodan ihme, jota itsekin harvasepäivä ihmettelen, on miten tämä kahtiajakautunut kansa vain 20 vuodessa verisen sisällissodan, vapaussodan jälkeen yhdistyi talvisodan hetkellä.

Kai Mykkäsen mukaan talvisodan ”jälki-ihme” on puolestaan Suomen aineellinen ja henkinen kasvu sota-ajasta tähän päivään.

– Sotien jälkeen Suomi oli edelleen köyhä maa, takapajuinen maa verrattuna vaikkapa Ruotsiin. Nyt olemme eturivissä, olleet jo vuosikymmeniä. Se on ihme, että Suomi on yksi ainutlaatuisimmista nousijoista niin elintason, tieteen, tekniikan kuin vaikkapa tasa-arvon maana.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt