Luminen ja jäinen tienpinta Lahdessa 20. marraskuuta 2020. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Talvi tuli Suomeen, näin lumisateet jatkuvat

Meteorologi ennustaa paikoin sakeaakin lumisadetta.

Suomessa on satanut lunta maan eteläosassa asti torstain ja perjantain välisen yön aikana. Forecan meteorologi Jenna Salminen kertoo blogissaan, että lumisateita on liikkeellä edelleen perjantain ja lauantain mittaan. Ajokeli on paikoin ja ajoittain huono.

Hajanaisia lumisateita on ollut yön ja aamun aikana liikkeellä maan etelä- ja keskiosassa.

– Maan keskivaiheen lumisateet ovat painottuneet aivan länteen Satakunnan ja Pohjanmaan alueelle sekä itään Pohjois- ja Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan suunnalle. Rannikolla, lounaissaaristossa sekä paikoin Itä-Suomessa on tullut hieman räntää ja vettäkin. Nämä sateet ovat liikkeellä kohti itää, Jenna Salminen kirjoittaa.

Lisäksi liikkeellä on luoteesta saapunut toinen sadealue, joka voimistui aamuksi Pohjanmaan ja Koillismaan ylle. Nämä sateet liikkuvat päivän aikana kohti kaakkoa maan keskiosan ja etelän yli.

– Tämä sadealue tuo monin paikoin lumisadetta, mutta mukana on hieman vetisempääkin olomuotoa etenkin lähempänä rannikkoa ja idässä. Aamupäivällä sateet ovat liikkuneet jo Pohjanmaalta Satakuntaan, idässä sateet alkavat päivän mittaan. Sateita saattaa yltää aivan eteläänkin asti, lumena tai vetisempänä sateena, Salminen kertoo.

− Sakeaa lumisadetta esiintyy paikoin, todennäköisimmin loppupäivän aikana Keski-Suomessa, idässä ja vielä Kainuussakin. Lännessä poutaantuu päivän mittaan. Sadealueen jälkeen on kuitenkin liikkeellä sadekuuroja etenkin lounaassa rannikon läheisyydessä, kaikissa mahdollisissa olomuodoissa, hän jatkaa.

Rannikon läheisyydessä meri voi paikoin voimistaa sadekuuroja ja sakeuttaa lumikuuroja.

Lauantaina sataa lunta ja vettä

Lämpötila käy perjantaipäivän aikana plussalla etelässä ja maan keskivaiheilla. Tämä saattaa jo sulatella lumia.

– Jos etelässä ja maan keskivaiheilla lunta kertyy perjantaina maahan ohutta huntua enemmän, voi lunta riittää lauantaille asti, vaikka plussalla käväistään. Lauantaina lännestä leviävä sade tuo laajalti lisää lunta, mutta etelässä ja lännessä sade muuttuu vedeksi ja alkaa nakertaa nopeasti lumia, Salminen sanoo.

− Etelässä on odotettavissa, että sade tulee jo alkuun räntänä ja vetenä, kun taas lännessä sade alkaa lumena. Pohjoiseen lauantain sade tulee pääosin lumena, mutta Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voi sunnuntain vastaista yötä kohti tulla vesi- ja räntäsadettakin. Idässä viikonlopun sade alkaa lauantaina ja jatkuu sunnuntain puolelle. Alkuun sade on lunta, mutta loppuun tulee vettä, hän lisää.

Öiset pakkaset liukastuttavat teitä.

– Lauantain vastaiseksi yöksi sää on laajalti pakastumassa. Märät pinnat jäätyvät, joten ajokelillä on sauma päästä jälleen ilkeäksi, Salminen varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt