X
SULJE MAINOS
Mansikkapelto Suonenjoella. LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINEN

TalSa: Töihin tulleet nuoret häipyvät marjatiloilta

Sadonkorjuukausi on reilun kuukauden päässä ja marjatiloilla kärsitään yhä työvoimapulasta.

Suomusalmella toimivan Korpiniemen Mansikan isäntä Pauli Seppänen kertoo Taloussanomille suosineensa rekrytoinnissaan kotimaista työvoimaa jo ennen epidemiakautta, mutta kuluneen kymmenen vuoden aikana suomalaisnuorten työllistäminen on vaikeutunut merkittävästi.

– Työsopimuksemme kattaa kolme viikkoa, jotka muodostuvat esi-, huippu- ja jälkipoiminnoista. Myrkyllistä meille on se, että suomalaiset nuoret tapaavat karata tilalta viikon tai puolentoista jälkeen, Seppänen sanoo.

Hän arvelee, että suomalaisnuorten heikko poimintainto selittyy parantuneilla kotioloilla ja muutoksilla perhekulttuurissa. Ensimmäisen 20 liikevuotensa aikana Korpiniemen Mansikka työllisti pelkästään suomalaisia nuoria.

– Tämä on hyvin yksinkertainen asia. Ennen vanhemmat halusivat, että lapset tienaavat itse rahansa. Nyt monissa perheissä on kesätyöikäisiä nuoria, joille vanhemmat antavat vastikkeetonta rahaa. Tietenkään näiden nuorten ei kannata lähteä tilalle töihin, Seppänen sanoo.

Yrittäjä toteaa, että poikkeusoloissa sadonkorjuun turvaaminen edellyttää viljelijöiden, kesätyöikäisten nuorten vanhempien ja valtion yhteistyötä. Tällä hetkellä viljelijöitä jäytää epävarmuus.

– Marja ei kypsyttyään pellossa kauan odota. Niitä on poimittava vuorokausitarkkuudella. Jos emme saa Ukrainasta työntekijöitä, olemme todella ihmeissämme. Kohta tässä joudutaan työllistämään eläkeläisiä, Seppänen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt