Kuusilammen avolouhos Terrafame Oy:n monimetallikaivoksella Sotkamossa. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

TalSa: Terrafamelle tuotantoennätys, joka ehkä vasta alkua

Terrafame kaavailee loikkaavansa akkuteollisuuden raaka-ainetoimittajaksi.

Kaivosyhtiö Terrafamen tuotantoluvut ovat vuosineljännes toisensa jälkeen kohentuneet. Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo Taloussanomille, että yhtiöstä tuli viime vuonna maailman kymmenenneksi suurin nikkelikaivos.

Kehitys on roima siihen nähden, että keväällä 2016 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ilmoitti hallituksen valmistautuvan sulkemaan valtion omistukseen päätyneen ongelmakaivoksen.

Hiljaa ovat viime aikoina olleet myös kaivoksen toimintaa epäilleet kriitikot, jotka nimesivät bioliuotusmenetelmän toimimattomaksi: kasat kovettuvat tai niiden lämpötila ei nouse riittävän korkeaksi, että metallit irtoaisivat kivestä.

– Toimiiko bioliuotus vai ei, siitä ei enää tarvitse keskustella. Tuotantomäärät todistavat että toimii, Lukkaroinen näpäyttää.

Yhtiö julkaisee vuoden kolmannen osavuosikatsauksen kolmen viikon kuluttua. Jo nyt Lukkaroinen vihjaa Terrafamen lyövän pöytään kaikkien aikojen tuotantoennätyksensä.

Tähän saakka Talvivaara on tuottanut nikkeliraaka-ainetta terästeollisuudelle, ruostumattoman teräksen valmistukseen. Nyt Terrafame kaavailee loikkaavansa jalostusketjussa korkeammalle eli nopeasti kasvavan akkuteollisuuden raaka-ainetoimittajaksi. Siirtyminen jaloteräkseen kytkeytyvästä arvoketjusta sähköautovalmistuksen arvoketjuun nostaisi lopputuotteen hintaa.

Sähköauton akussa on noin 50 kiloa nikkeliä. Jos sähköautot yleistyvät kuten ennustettu on, akkunikkelin kysyntä hyppää parissa vuosikymmenessä viisinkertaiseksi. Jo nyt akut ovat nikkelin nopeimmin kasvava käyttöalue.

– Rahoitus on valmiina, mutta lopullinen investointipäätös on vielä tekemättä. Se tapahtuu lähikuukausina, Lukkaroinen sanoo.

Myös ympäristörintamalla kehitystä on ollut. Julkisuudessa paljon huolta herättänyttä, vesistöjä suolaavaa sulfaattikuormaa ei ole kaivoksen ympäristöön tullut kuin murto-osa aikaisemmasta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt