Kuten muutenkin koronaviruspandemian talousvaikutusten osalta, kriisin kestolla on ratkaiseva vaikutus: tilanteen pitkittyminen voi hyydyttää myös vuokramarkkinoita. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Talsa: Satoja miljoonia Kelalta suoraan vuokranantajille

Suuri määrä asumistukea siirtyy vuokra-asuntoyhtiöiden omistajille.

Taloussanomien mukaan Kela maksaa satoja miljoonia euroja suoraan vuokranantajille, ja asumistukien määrä on noussut 81 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Asumistuet menevät joskus asukkaalle, joka maksaa sen jälkeen vuokransa. Vajaa kolmannes asumisen tuista kuitenkin maksetaan suoraan vuokranantajille: yksityisille asuntonsa vuokranneille, tai suurille yrityksille ja kunnallisille vuokra-asuntoyhtiöille. Kyse on usein vuokralaisista, joilla on haasteita taloudessaan.

Suurimman määrän suoraan maksettavista asumistuista saa Helsingin kaupungin asunnot, vuonna 2017 lähes 40 miljoonaa euroa. Seuraavina ovat voittoa tavoittelevat Sato (noin 27 miljoonaa euroa) ja Kojamo (entinen VVO) (noin 23 miljoonaa euroa).

Kojamo maksaa omistajilleen ay-järjestöille kymmenien miljoonien osinkoja. Ay-yhdistykset omistavat Kojamosta 42,8 prosenttia.

– Tämä järjestelmä mahdollistaa asumisen sellaisille ihmisille, joilla ei olisi siihen muuten mahdollisuutta. Ainakin itselle arjen sujumisen kannalta sopivilla alueilla, Saton asuntoliiketoiminnan liiketoimintajohtaja Antti Asteljoki sanoo Taloussanomille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt