Talsa: Nettipoliisi toivoo apua vihapuheen valvontaan

Turvapaikanhakijoiden tulon kiihdyttämä vihanlietsonta somessa täyttää usein rikoslain tunnusmerkit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Monesta syystä viestit ja kirjoitukset jäävät verkkoon, kirjoittaa Taloussanomat.

Helsingin poliisin alainen nettipoliisi ei ole kirjannut loppukesästä alkaneeseen kirjoitteluun liittyen vielä ainoatakaan rikosilmoitusta. Muutamia huomautuksia se on antanut.

– Tiedän että eväitä olisi rikosilmoituksiin, mutta kun näitä on niin paljon ja meillä on niin paljon muutakin työtä, nettipoliisi Jarno Saarinen sanoo Taloussanomille.

Hän toteaa, ettei tällainen meno voi loputtomiin jatkua.

– Ongelmaa ei ole oikein otettu käsittelyyn tai linjattu, mitkä ovat pelisäännöt. Jotenkin vain kellutaan tilanteessa, ja me joudumme vastailemaan julkisuudessa ympäripyöreitä. Kannanottoja pyydetään meiltä, vaikka lainsäätäjien pitäisi kommentoida tilannetta, Saarinen kuvailee.

Osa laittomasta verkkokirjoittelusta ei poistu kehotuksista huolimatta ja päätyy tuomioistuimeen. Se voi määrätä myös henkilön tai ylläpitäjän poistamaan kirjoituksen netistä. Saarisen mukaan tätäkään ei usein tapahdu. Sakkoja ehkä tulee, mutta kirjoitus roikkuu edelleen verkossa, jos palvelun ylläpitäjää ei saada kiinni.

Lisäresursseja, ohjausta tai lainmuutoshankkeita ei sisäministeriöistä ole tulossa, mutta Helsingin poliisi ja Keskusrikospoliisi tehostavat toimintatapojaan pahimpien ylilyöntien kitkemiseksi.

Kommentit