X
SULJE MAINOS
Kiinteät sähkösopimukset tasaavat hintavaihtelua. / LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Talsa: Sähkön hinta voi nousta rajusti, nämä sopimukset eivät ole suojassa

Hinnat voivat jopa kaksinkertaistua vuoteen 2019 verrattuna.

Pohjoismaisen sähköpörssin futuurien perusteella hintojen on arvioitu nousevan talvella vuoden 2010 huipun tasolle eli mahdollisesti yli 90 euroon megawattitunnilta.

Vuoden 2019 keskihinta oli vain 44 euroa. Taloussanomien mukaan sähkön hinnan on arvioitu laskevan jo ensi vuoden lopulla hieman yli 40 euroon.

Taustalla on muun muassa maakaasun rajusti noussut hinta Keski-Euroopassa ja päästöoikeuksien kohonnut hintalappu. Talvella Norjan vesivoimaloiden tuotannon odotetaan jäävän tavanomaista vähäisemmäksi.

Hintapiikiltä ovat parhaiten suojassa asiakkaat, joilla on perinteisiä eli kiinteitä sähkösopimuksia. Hintavaihteluja tasaavia sopimuksia on lähes 90 prosentilla suomalaisista.

– Ei tämä nousu heitä heilauta. Näille asiakkaille on myyjän tehtävänä hankkia sähkö sillä hinnalla millä asiakas on sen ostanut, Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen sanoo.

Lisälasku on tulossa erityisesti pörssisähköasiakkaille. Jos hintataso pysyy korkealla pidempään, alkaa se vaikuttaa viiveellä myös kiinteisiin sopimuksiin.

– Ne jotka olivat valinneet vaihtelevan maailman, saavat sitä. Turvaa hakeneet hyötyvät tässä kohtaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt